Business Internaţional

Britanicii au inventat consultanta pentru "lumea spagii"

25.04.2001, 00:00 14



Orice companie care doreste sa investeasca in Rusia trebuie sa cunoasca "blatt"-ul, adica "lumea spagii", un sistem de coruptie si trafic de influenta, care "unge" mecanismul administrativ la statului ex-sovietic.

Stuart Poole-Robb, seful Merchant International Group (MIG), o firma de consultanta londoneza specializata in analiza riscului, detaliaza termenul tuturor companiilor care doresc sa faca afaceri in Rusia sau alte state cu un nivel ridicat al coruptiei.

"Nivelurile salariale sunt atat de scazute incat supraveghetorii inchid ochii atunci cand muncitorii iau bunurile direct de pe banda rulanta si le vand pe piata neagra pentru a-si suplimenta veniturile. Acest lucru inseamna blatt. Este o zona gri a economiei, de care firmele britanice trebuie sa tina cont, desi le este greu sa o accepte", a spus Poole-Robb.

MIG adora zonele gri. Compania, infiintata acum 19 ani, chiar a inregistrat o marca comerciala - sistemul GAD (grey area dinamics) - care este definit de reprezentantii firmei drept o "aplicatie trasnet" in cuantificarea riscurilor de investitii. Afacerea s-a dezvoltat foarte mult, in conditiile in care marile companii se extind in strainatate.

Daca firmele nu se descurca in tarile cu probleme, MIG le ajuta sa depaseasca momentele dificile. Poole-Robb afirma ca 9 din 10 afaceri care se aventureaza pe noile piete externe nu-si indeplinesc obiectivele, deoarece nu reusesc sa identifice aceste piedici ascunse.

"Chiar directorii executivi ai celor mai mari consortii multinationale pot fi aroanti, ignoranti sau naivi, atunci cand e vorba de astfel de cercetari, fie din cauza ca nu doresc sa cheltuiasca bani in plus, fie ca nu vor efectiv sa cunoasca aceste probleme".

Din fericire pentru MIG sau alte agentii de consultanta in ceea ce priveste riscul, un numar din ce in ce mai mare de lideri de companii constientizeaza faptul ca au nevoie de ajutor din exterior. Printre cei mai importanti clienti ai MIG se numara PricewaterhouseCoopers, Cadbury Schweppes, Kingfisher sau BAA.

Pe de alta parte, unii afaceristii sunt nelamuriti in ceea ce priveste metodele folosite de firma de consultanta pentru obtinerea de informatii. Aceasta este o problema dificila uneori, afirma Poole-Robb. "Daca o banda de tip mafiot creeaza probleme, noi putem crea o alta banda de crima organizata pentru a afla detalii.

Pentru a face acest lucru, trebuie sa cunosti oameni foarte ciudati - si noi cunoastem multi tipi ciudati", adauga el.

"Institutiile financiare se temeau sa colaboreze cu noi, dar acum lucram cu cateva banci. O parte a investitorilor institutionali a inteles ceea ce facem si ne apreciaza munca, iar acum apeleaza foarte des la noi".

"De fapt, cred ca sunt ingrijorati de modul in care obtinem informatiile. De-a lungul timpului, au existat mai multe asa-zise companii specializate care nu au facut altceva decat prostii - au colectat informatii eronate, inducand clientii in eroare". aeful MIG declara ca prefera o maniera de lucru mai discreta.

El pretinde ca firma are o retea de 2.800 de politicieni, ofiteri ai serviciilor de informatii, afaceristi sau fosti clienti, cu care colaboreaza frecvent.

"Avem o echipa de criza foarte specializata, pentru lupta impotriva celor care rapesc anumite persoane, cerand o rascumparare. De asemenea, avem lingvisti si analisti politici si economici, pe care ii putem contacta in fiecare zi", descrie Poole-Robb structura Merchant International Group.

Totusi, nu datorita echipelor de criza a reusit MIG sa obtina, in 1999, premiul pentru cel mai bun furnizor de servicii pentru managementul riscului. Acest trofeu a fost dobandit datorita sistemului de analiza Grey Area Dinamics (dinamica zonei gri - n.r.).

Modelul GAD se bazeaza pe asa-numitele riscuri pasive(legale) sau active (ilegale). Riscurile legale constau in probleme legate de limba locala, obiceiuri sau cultura zonei respective, care ar putea afecta investitiile unei companii straine.

Celelalte riscuri, cele ilegale, constau in amenintarea organismelor de tip mafiot, teroristi sau spionaj economic.

MIG evalueaza fiecare risc si completeaza un tabel care se aplica anumitor state sau regiuni ale globului. In general, riscul real de a investi intr-o tara este mult mai mare decat valoarea obtinuta prin metodele conventionale.


Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO