Business Internaţional

Bursa din Moscova s-a prabusit

16.09.2008, 17:37 85

Tranzactiile pe bursa rusa au fost suspendate dupa ce indicele Micex a pierdut peste 15% in sedinta de de ieri. Acesta este cel mai semnificativ declin din 2001 incoace, dupa ce costul imprumuturilor in dolari s-a dublat pe fondul prabusirii semnificative a pretului barilului de petrol, scrie Bloomberg.

Sberbank si VTB Group, cele mai marii institutii financiare ruse, au condus declinul inregistrat pe piata bursiera din Moscova, pierzand 14, respectiv 16% din valoarea de piata. Titlurile Rosneft, producatorul de petrol controlat de guvern au scazut cu 10%.

Indicele Micex, denominat in ruble, a ajuns la o cotatie de 909,13 puncte, in timp ce indicele denominat in dolari, RTS, a pierdut 8,52%, pana la 1.168,73 puncte. Indicele RTS se afla cu 54% sub nivelul record de 2.487,92 puncte inregistrat in mai anul acesta. "Piata poate fi carecterizata printr-un singur cuvant - panica", spune Oleg Vorotniski din cadrul Uralsib Financial.

"Exista o problema majora de lichiditate. Oamenii au dificultati in ceea ce priveste refinantarea si incep sa vanda", a adaugat el. Rata dobanzii overnight pentru imprumuturile in dolari a urcat ieri cu 3,33%, pana la 6,44%, potrivit Asociatiei Bancherilor Britanici.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO