Business Internaţional

Bursele au deschis în scădere cea mai dificilă lună a anului. Indicele german DAX pierde peste 3,7%

Bursele au deschis în scădere cea mai dificilă lună a anului. Indicele german DAX pierde peste 3,7%

Autor: Andrei Chirileasa

03.10.2011, 10:25 754

Bursele europene au deschis cu scăderi puternice prima şedinţă de tranzacţionare a lunii octombrie şi a trimestrului patru, după ce vineri au închis unul dintre cele mai proaste trimestre din ultimii ani.

Indicii CAC40 (Franţa) şi FTSE (Marea Britanie) au pierdut peste 2% în deschidere, în timp ce DAX (Germania) a scăzut cu 3,8%. Deschiderea slabă vine după ce în weekend au apărut ştiri conform cărora Grecia va rata ţintele de deficit pentru acest an. Ştirea a dus şi pieţele asiatice pe minus. Indicele Hang Seng al bursei din Hong Kong, a pierdut 4,8%, iar indicele japonez Nikkei a scăzut cu 1,8%.

Criza datoriilor Greciei, care s-a extins în întreaga Europă, a determinat mişcări puternice pe pieţe în ultimele trei luni, principalele burse europene înregistrând scăderi cuprinse între 20% şi 30% în perioada 30 iunie - 30 septembrie.

Ca şi cum aceste scăderi n-ar fi de ajuns, piaţa intră acum în cea mai volatilă lună a anului. În luna octombrie, în mod tradiţional, pieţele au înregistrat cele mai abrupte scăderi. Joia neagră din 1929 a avut loc în octombrie, prăbuşirea burselor din 1987 (lunea neagră) a avut loc tot în octombrie), iar în 2008 cele mai mai scăderi după căderea Lehman Brothers s-au înregistrat tot în octombrie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO