Business Internaţional

Castiguri bune din tranzactii cu actiuni ale companiilor falimentare

14.04.2004, 00:00 22



Grupul celor mai mari 10 banci de investitii din lume, condus de Citigroup Inc., a strans cel putin 1,28 mld. dolari reprezentand comisioane obtinute din intermediera tranzactiilor care au implicat actiunile unor companii precum WorldCom Inc. si Enron Corp., care ulterior au intrat in stare de faliment, informeaza Bloomberg.



Citigroup, Credit Suisse Group si Morgan Stanley au fost cei mai activi vanzatori de actiuni si obligatiuni, in valoare totala de 76 mld. Dolari, intre anii 2000 si 2002, valorile mobiliare respective apartinand unor companii care mai tarziu s-au confruntat cu serioase probleme financiare, arata datele adunate de Bloomberg. Citigroup a intermediat vanzarea de obligatiuni WorldCom in valoare de 10 mld. dolari cu un an inainte de falimentul companiei americane, aceeasi institutie financiara intermediind si vanzarea de obligatiuni Enron in valoare de 1,75 mld. dolari. Citigroup a castigat 348 mil. dolari de pe urma intermedierii tranzactiilor care au implicat valorile mobiliare ale unor companii precum Enron, WorldCom, Adelphia Communicatons Corp, Parmalat Finanziaria SpA, toate acestea intrand in stare de faliment in ultimii ani.



Fondurile de pensii din California, Carolina de Nord, Alabama si New York, impreuna cu o serie de fonduri mutuale si investitori privati au declarat ca bancile de investitii de pe Wall Street sunt partial responsabile pentru esecul companiilor. Fondurile de pensii respective au intentat procese mai multor banci, acestea fiind acuzate ca au ascuns informatii despre riscurile financiare ale clientilor lor, informatii care trebuiau sa fie facute publice.
catalin.ciocan@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO