Business Internaţional

Cât de bogat este Mark Zuckerberg? Destul încât să traiască cu un salariu de un dolar pe an

Cât de bogat este Mark Zuckerberg? Destul încât să...

Autor: Iulian Tenchiu

01.06.2019, 02:30 948

Deşi fondatorul Facebook, Mark Zuckerberg a raportat câştiguri de 770.000 de dolari generate atât din salariu şi bonusuri, salariul concret al miliardarului este de doar un dolar pe an. Cu toate acestea, o mare parte a averii sale provine din acţiunile Facebook, din care deţine 17%, scrie Business Insider.

În privinţa acţiunilor, Facebook deţine a doua cea mai mare ofertă publică iniţială în domeniul tehnologiei, fiind cotată la 16 mld. dolari în 2012. De atunci acţiunile Facebook au crescut cu peste 408%, iar compania are o capitalizare de piaţă estimată la aproximativ 547 mld. dolari.

În ciuda faptului că are aceste cifre de partea lui, averea netă a lui Zuckerberg a scăzut în 2019 cu aproape 9 mld. de dolari. Chiar şi asa, fondatorul Facebook încă ocupă o poziţie în topul celor mai bogaţi oameni din întreaga lume, situându-se pe locul opt, după ce a retrogradat trei poziţii.

Potrivit calculelor realizate de Business Insider, în 2018, Mark Zuckerberg câştigă aproape 1.7 mil. de dolari în fiecare oră, iar câştigurile anuale ale CEO-ului au totalizat 15 mld. de dolari. De fapt, Zuckerberg câştigă în aproximativ două ore, suma pe care un american obişnuit cu studii superioare ar putea câştiga-o de-a lungul întregii sale vieţi, adică 2.2 mil. de dolari.

PIB-ul combinat al ţărilor precum Barbados, Nicaragua şi Iordania însumează în total aproximativ 67 mld. de dolari, în timp ce averea netă a cunoscutul fondator Facebook, depăşeşte această sumă cu peste trei mld. de dolari.

Potrivit estimărilor, datorită averii pe care o Zuckerberg, dacă acesta ar oferi 100 de dolari fiecărui cetăţean de pe teritoriul SUA, încă ar mai putea deţine peste 30 de mld. de dolari. Potrivit ultimului recensământ american, statul este populat de 328.938.134 de oameni, iar această „misiune” caritabilă l-ar costa pe miliardar aproape 32.8 mld. de dolari.

 
 
 
 
 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO