Business Internaţional

Cehii se pregatesc pentru recesiune

26.01.2009, 17:10 14

Economia ceha ar putea intra in recesiune in acest an din cauza scaderii cererii externe, a anuntat primul-ministru ceh Mirek Topolanek, citat de Bloomberg.

Posibilitatea unui declin economic reprezinta unul din cele doua scenarii cu care lucreaza guvernul ceh, a spus de asemenea primul-ministru ceh.
Guvernul pregateste o serie de masuri, inclusiv garantii pentru credite destinate unor industrii si o reducere a taxelor salariale, in scopul impulsionarii investitiilor.
Guvernul are in vedere masuri de sustinere a investitiilor in cercetare, educatie si infrastructura pe fondul crizei economice, a anuntat ministrul ceh de finante Miroslav Kalousek, citat de agentia de presa CTK.
In acelasi timp, guvernul doreste sa faciliteze accesul companiilor la finantare. Toate masurile sunt menite a alcatui un amplu plan national anti-criza, a declarat Kalousek in cadrul unei intruniri a Consiliului Economic National si ministrilor economiei.
Consiliul, creat de catre guvern pentru a pregati masuri impotriva efectelor crizei financiare globale, si-a prezentat propunerile referitoare la solutiile de iesire din criza.
Conform lui Topolanek, au fost prezentate 250 de masuri diferite pe marginea carora se va discuta in continuare. Pe baza acestor discutii, guvernul isi va prezenta mai apoi planul de combatere a crizei. Planul va contine masuri privitoare la veniturile si cheltuielile bugetare. Cheltuielile ar trebui sa vizeze in principal stiinta, educatia, infrastructura de transporturi. Ministrii si consilierii acestora vor lucra cu doua scenarii, atat o crestere, cat si un declin economic, atunci cand vor realiza planul.
Kalousek a declarat ca se asteapta la o crestere economica de 1,4% in acest an.
El a subliniat si ca guvernul ar trebui sa tina cont si de faptul ca volumul datoriilor Cehiei nu ar trebui sa mai inregistreze o crestere semnificativa.
Acest lucru este important pentru ca masurile ce vor fi aplicate sa nu creeze noi probleme in cadrul economiei pe termen lung, a declarat ministrul de finante.
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO