Business Internaţional

Coşmarul politicienilor europeni se transformă în realitate: ţările puternice şi cu rating maxim încep să fie infectate de criză

Coşmarul politicienilor europeni se transformă în realitate: ţările puternice şi cu rating maxim încep să fie infectate de criză

Foto: AFP

Autor: Alexandru Matei

16.11.2011, 11:49 2017

Ziua de ieri a marcat o nouă etapă în criza datoriilor suverane din Europa, afectând şi ţări cu rating maxim, care până acum au fost neatinse de probleme. Ţările ale căror randamente au crescut ieri sunt Austria, Olanda, Finlanda şi Franţa, scrie The Wall Street Journal.

Randamentele titlurilor de stat din Europa au urcat, iar preţurile au scăzut, un semn că investitorii îşi pierd încrederea în abilitatea politicienilor de a pune capăt crizei care mătură ţările aflate la periferia continentului.

Tranzacţionarea oricăror titluri, cu excepţia celor germane, considerate la fel de sigure precum cele ale SUA, a devenit mai greu de realizat, investitorii vânzând şi obligaţiuni emise de Austria sau Franţa, ţări cu rating AAA. Până şi obligaţiunile ţărilor nordice, considerate mult mai ordonate din punct de vedere fiscal decât cele din sud, au fost afectate.

Mult timp, cel mai negru scenariu pentru politicienii europeni era ca şi ţările considerate drept sănătoase să fie atinse de criză, iar evenimentele de ieri vin să susţină ideea că acest scenariu ar putea deveni realitate.

Diferenţa dintre randamentele obligaţiunilor Franţei şi Germaniei au ajuns la 1,89% ieri, aproape de valori întâlnite spre sfârşitul anilor '80, cu mult înainte de crearea euro. În această dimineaţă diferenţa se menţinea în jurul aceleiaşi valori, cu randamentele obligaţiunilor franceze pe zece ani la 3,68%, iar cele ale Germaniei la 1,80%.

Dobânzile titlurilor austriece erau astăzi dimineaţă la 3,60% pe an, cele ale Finlandei la 2,50%, cele ale Italiei la 7,25%, cele ale Spaniei la 6,39%, iar cele ale Olandei la 2,43%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO