Business Internaţional

De câţi bani este nevoie pentru salvarea ţărilor? Fondul de finanţare de urgenţă din zona euro ar trebui dublat la 1.500 miliarde euro - oficial BCE

De câţi bani este nevoie pentru salvarea ţărilor? Fondul de finanţare de urgenţă din zona euro ar trebui dublat la 1.500 miliarde euro - oficial BCE

Autor: Vlad Popescu

16.06.2011, 11:13 396

Fondul de finanţare de urgenţă destinat statelor cu probleme dinzona euro ar trebui dublat, la 1.500 miliarde euro, dacăpoliticienii vor ca sectorul privat să participe la al doileaprogram de bailout pregătit pentru Grecia, a declarat joi un membrual consiliului guvernatorilor BCE.

Nout Wellink, membru al Consiliului de Guvernare al BănciiCentrale Europene (BCE), a declarat pentru cotidianul financiarolandez Het Financieele Dagblad că un nou pachet de finanţare deurgenţă destinat Greciei ar fi înconjurat de atât de multeincertitudini şi riscuri încât dublarea fondului european ar finecesară pentru a lua în considerare riscul de contagiune pentruIrlanda şi Portugalia, transmite Reuters.

Lipsa de încredere din pieţele financiare a împins randamenteleobligaţiunilor de stat ale Greciei, Irlandei şi Portugaliei la celemai ridicate niveluri de la introducerea monedei euro în 1999.

Creşterea dobânzilor a fost accentuată recent de propunerilevenite din partea unor oficiali europeni, îndeosebi din Germania,de a solicita participarea creditorilor privaţi ai statului elen labailout.

"Dacă iei în calcul aceste riscuri, trebuie să construieşti oplasă de siguranţă. Dacă nu iese cum trebuie, trebuie să daisocoteală pentru multe lucruri. Dacă agenţiile de rating văd orostogolire a datoriilor Greciei drept un default parţial, va avealoc o contagiune către alte ţări de la periferia zonei euro", aafirmat oficialul BCE, preşedinte al băncii centrale a Olandei.

El s-a arătat deschis către "orice variantă care nu areconsecinţe în piaţă".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO