Business Internaţional

Dieta de longevitate: Ce să mănânci pentru a câştiga un deceniu de viaţă sănătoasă

Dieta de longevitate: Ce să mănânci pentru a câştiga...

Autor: Business Magazin

10.06.2023, 00:05 37094

Unele studii arată că, dacă începi să-ţi îmbunătăţeşti dieta chiar şi după vârsta mijlocie, poţi câştiga cu un deceniu sau mai mult de viaţă, în condiţiile în care centenarii planetei nu numără caloriile, nu iau vitamine şi nici nu cântăresc proteinele.

Potrivit unor cercetări, genetica reprezintă aproximativ 25% din durata de viaţă a unei persoane, restul fiind reprezentat de dietă, mediul înconjurător, exerciţiile fizice şi alţi factori legaţi de stil de viaţă.

O dietă prea bogată în proteine, grăsimi saturate şi zaharuri simple accelerează îmbătrânirea şi patologiile asociate acesteia, precum diabetul, obezitatea, tumorile, bolile cardiovasculare, neurodegenerative şi autoimune.
Studiile indică captul că niciodată nu este prea târziu. Chiar dacă începi să-ţi îmbunătăţeşti dieta abia după vârsta mijlocie, poţi adăuga un deceniu sau poate şi mai bine la speranţa de viaţă.

Legumele, cerealele (integrale) şi leguminoasele domină mesele centenarilor
Importante sunt şi varietatea legumelor şi fructelor (diferitele culori ajută la alegere) şi sezonalitatea. Cele mai bune dintre toate elixirurile vieţii sunt legumele cu frunze verzi. Studiile au descoperit că persoanele de vârstă mijlocie care au mâncat echivalentul unei cani pe zi de legume gătite au o şansă mai mare de a muri în următorii patru ani decât cei care nu au mâncat verdeaţă cu frunze.

Făina integrală

Citiţi continuarea pe www.businessmagazin.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO