Business Internaţional

Dupa ce in urma cu 20 de ani a declarat ca moneda euro se va dovedi a fi o slabiciune economica, Feldstein face din nou predictii: Grecia va intra in default si ar putea urma Portugalia

29.04.2010, 17:03 35

Martin Feldstein, profesor in cadrul Universitatii Harvard sicel care a anuntat in urma cu 20 de ani ca moneda euro se va dovedia fi o slabiciune economica, a declarat ca Grecia va intra intr-unfinal in procedura de default, aceasta tara fiind urmata de altetari din zona euro, cel mai probabil de Portugalia, scrie Business Week.

"Grecia va intra in default in ciuda tuturor discutiilor, inciuda pachetului de lichiditate", a spus Feldstein intr-un interviuacordat postului Bloomberg Radio.

Oficialii de la Atena lucreaza la un pachet de salvare pe treiani cu Uniunea Europeana si Fondul Monetar International insperanta primirii a 45 miliarde de euro in acest an. Cu toateacestea, obligatiunile emise de guvernul elen au cazut puternic,investitorii aratandu-se ingrijorati de capacitatea tarii de a-siachita datoriile.

De asemenea, problemele Greciei par sa afecteze si alte piete,Standard & Poor's decizand in aceasta saptamana sa reducaratingurile Portugaliei si Spaniei, dar si al Greciei.

Feldstein considera ca si alti membri din zona euro ar puteaintra in default, Portugalia fiind principalul candidat. "Alte tariar putea sa abordeze mai bine problemele fiscale", a spus eladaugand ca "Portugalia va avea probleme foarte mari in aceastaprivinta".

Feldstein a mai spus ca incercarea de a reduce deficitulbugetar, care acum este de 13,6% din PIB, va adanci Grecia si maitare in recesiune, lovind de asemenea in veniturile obtinute dintaxe: "Vorbim aici de taieri enorme, imposibil de sustinut".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO