Business Internaţional

Euro-expresul zdrobeşte dolarul ajutat de determinarea lui Merkel, de problemele lui Trump şi de încrederea în economia zonei euro

Euro-expresul zdrobeşte dolarul ajutat de determinarea...

Autor: Bogdan Cojocaru

23.05.2017, 21:13 5489
Dacă vă întrebaţi ce ar impresiona mai mult pieţele financiare dintre un mesaj electoral al cancelarului german Angela Merkel sau un atentat sângeros la Manchester, semn al persis­tenţei ameninţării teroriste în Europa, răspunsul este mesajul cancelarului.

Şi este normal să fie aşa pentru că pieţele caută profit şi indicii privind politicile viitoare. Iar ce se întâmplă acum în Europa le oferă ce caută.

Euro-expresul şi-a continuat ieri drumul spre noi maxime faţă de dolar, un curs care vine ca o surpriză pentru pieţe şi analişti. Moneda euro­peană este anul acesta cel mai bun performer din G10 (cele mai tranzacţionate 10 monede ale lumii), apreciindu-se cu 7% faţă de dolar, în condiţiile în care la începutul anului se vorbea de ajungerea la paritate cu moneda americană.

Un mesaj al Anegelei Merkel, care a spus că euro este prea slab pentru Germania şi că pentru aceasta este de vină Banca Centrală Europeană, a dat un impuls suplimentar monedei europene. Un euro slab este bun pentru exportatorii nemţi, deoarece face produsele nemţeşti mai ieftine pe pieţele externe, dar nu este pe placul nemţilor de rând, care au o înclinaţie tradiţională spre economisire. Euro slab nu aduce valoare eco­nomiilor lor. Marţi, un set de date economice stelare a adus un plus de energie euro-expresului. După cum spun strategii de la Morgan Stanley, piaţa „pivotează spre Europa“, notează Financial Times.

Sectorul manufacturier al zonei euro a creat în luna mai locuri de muncă în cel mai rapid ritm din ultimii 20 de ani. Iar managerii firmelor germane sunt mai optimişti ca oricând după 1991, potrivit The Wall Street Journal.

Institutul de cercetare economică Ifo a descris atmosfera din businessul german ca „potrivită pentru şampanie“. Indicatorul optimismului realizat de institut arată că şefii de companii sunt mai încrezători atât în actualele condiţii de afaceri, cât şi în perspectivele lor, scrie Deutsche Welle. „Exuberantă“ pare să fie în special dispoziţia din industria manufacturieră, pentru care listele de comenzi cresc rapid. 

„Multe companii manufacturiere intenţio­nează să accelereze producţia, iar preţurile sunt aşteptate să crească“, se arată într-un comunicat al Ifo. Comerţul a fost motorul principal de creştere al economiei germane în primul trimestru al acestui an, în timp ce întărirea cererii a stimulat investiţiile. Date economice încurajatoare au venit şi din Franţa.

„Datele solide germane aduc dovezi în plus că nu doar economia germană, ci întreaga economie a zonei euro ar putea deveni supriza pozitivă de creştere a acestui an“, spune pentru AP Carsten Brzeski, analist la ING. „Sentimentul se propagă şi pe pieţele financiare, mulţi participanţi realizând acum că au scos din calcule mult prea devreme economia zonei euro.“ PIB-ul regiunii a crescut cu 0,5% în primul trimestru faţă de trimestrul anterior şi cu 1,7% în ritm anualizat.

FT scrie de o „renaştere a euro“ în condiţiile în care investitorii se reorientează spre Europa. Victoria lui Emmanuel Macron în alegerile prezidenţiale din Franţa face ca moneda unică să aibă un viitor. În ianuarie mai mulţi analişti spuneau că ajungerea la paritate a cursului euro/dolar este doar o chestiune de timp având în vedere riscurile politice ridicate, inflaţia slabă, programul de ajustare cantitativă aparent fără sfârşit a BCE şi anemia creşterii economice. Acum, moneda unică flirtează cu cel mai ridicat nivel de după noiembrie. Euro-expresul a trecut de 1,12 dolari pe unitate.

Luni, după ce cancelarul Merkel a descris euro ca ìprea slab“, investitorii au împins moneda cu o jumătate de procent mai sus presupunând că Germania, care de mult timp a fost principalul beneficiar al euro slab, este dispusă să permită rebalansarea  creşterii Europei dinspre nucleu spre ţările periferice.

Că investitorii se reorientează către Europa stă dovadă cota de inundaţie la care a ajuns capitalul nou care caută fonduri de acţiuni europene.

Euro este ajutat în cursa sa de problemele Americii, care se simt la nivelul cursului dolarului. Incertitudinea pe care o creează acasă preşedintele Donald Trump slăbeşte încrederea pieţelor că acesta va putea livra reducerile de taxe, dereglementarea şi cheltuielile pe infrastructură promise.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO