Business Internaţional

General Electric si optimismul sau - un stimulent pentru economia mondiala

12.07.2004, 00:00 18



General Electric, companie a carei evolutie a devenit un indicator pentru economia Statelor Unite, a raportat la sfarsitul saptamanii trecute rezultate superioare estimarilor initiale pentru al doilea trimestru din 2004, relateaza Financial Times.



Profitul GE pentru lunile aprilie, mai si iunie a fost de 3,92 miliarde $, in crestere cu 3 procente fata de primul trimestru. In perioada similara a anului trecut, castigurile companiei au fost de 3,79 miliarde $.  Si incasarile au evoluat pozitiv cu 11 procente, de la 33,4 miliarde $ la 37 miliarde $, iar vanzarile industriale au fost cu 20% mai mari - 20 miliarde $.



Jeff Immeltt, presedintele si directorul executiv al companiei a declarat: " Simtim ca acesta este un moment extrem de favorabil pentru noi si ca economia este in forma buna. Dar cel mai mult ne bucura rezultatele strategiei adoptate de General Electric si de pozitia pe care o ocupam pe piata." Actiunile GE au crescut cu 33 de centi, adica 1%, pana la 32,03$ la sfarsitul saptamanii trecute.



Declaratiile oficialilor sai au avut drept efect pe piata bursiera o crestere generala a cotatiilor, inainte de prezentarea rapoartelor financiare pentru primul semestru, asteptate pentru aceasta saptamana.



"Indiferent daca este vorba despre afacerile pe termen lung sau scurt, constatam un progres pentru primul semestru care se va propaga si in viitor. In lumea General Electric, cresterea raportata este de substanta, fiind cea mai semnificativa din ultimii ani", a continuat Immelt.





Restul lumii



Compania a previzionat si o fortificare a economiei la nivel global.



Concernul american a dat un ton optimist pentru principalii indicatori economici si de afaceri - a anticipat o crestere a cererii globale, a cheltuielilor cu capitalul, a investitiilor, a turismului si a calitatii infrastructurii, in special pe piata din China.



"Comenzile sunt in continuare numeroase, cu o crestere medie de 13 procente. In sectorul serviciilor, evolutia pozitiva este si mai evidenta - 29%", a afirmat Immelt. "Avem in acest moment cea mai buna situatie economica din ultimii ani". Ameliorarea conditiilor economice este si rezultatul perioadei favorabile pe care luna iunie o reprezinta pentru cererea de produselor industriale in general, in special pe pietele din Europa si Asia. Rezultate peste estimari au fost inregistrate de GE in turism si in industria aerospatiala.



Compania asteapta in continuare performante zilnice de 13 milioane $ din activitatile de transport comercial (superioare cu 31% fata de 2003) si din vanzarile de locomotive.



General Electric a identificat si unele amenintari asupra revitalizarii economiei - pretul inca extrem de ridicat al unor hidrocarburi (precum benzenul) si al produselor petroliere derivate folosite ca materii prime.



Optimismul afisat de reprezentantii General Electric a domolit ingrijorarea investitorilor cu privire la cresterea sustenabila a economiei globale. Indicele mediu industrial Dow Jones a urcat un procent pana la 10,237 la inceputul sesiunii de tranzactionare din New York.



Compania sustine ca obiectivul sau de a obtine un profit pe actiune cuprins intre 1,55$ si 1,60$ la sfarsitul lui 2004 este realizabil si estimeaza o imbunatatire a rezultatelor cu 10-15% pentru anul viitor.



Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO