Business Internaţional

Grecia este insolventă şi nu-şi va putea onora obligaţiile de plată – fost oficial BCE

Grecia este insolventă şi nu-şi va putea onora obligaţiile de plată – fost oficial BCE

Autor: Bogdan Cojocaru

26.05.2011, 16:55 1137

Grecia, cel mai îndatorat stat din zona euro, este insolventă şinu-şi va putea, probabil, onora obligaţiile de plată a datoriilor,a declarat fostul economist şef al Băncii Centrale Europene (BCE)Otmar Issing, citat de Bloomberg.

"Sunt sceptic în privinţa Greciei. Acest stat nu duce doar lipsăde lichidităţi, ci este insolvent", a afirmat Issing, care s-aalăturat BCE în 1998, cu un an înaintea introducerii în circulaţiea monedei euro, şi a rămas la banca centrală a zonei euro până în2006.

Criza datoriilor din regiune, care a forţat Irlanda, Portugaliaşi Grecia să ceară ajutor financiar extern, a lăsat euro într-ostare critică, a adăugat el.

Deşi "fizic nu este imposibil" pentru Grecia să-şi onorezeobligaţiile, rambursarea datoriilor este foarte puţin probabilă, amai spus Issing.

Guvernul elen s-a angajat în această săptămână să accelereze unprogram de vânzare a activelor statului şi să implementeze noimăsuri de austeritate pentru a se califica pentru primirea unei noitranşe din pachetul de ajutor de 110 miliarde de euro finanţat destatele UE şi FMI. Aceşti bani s-ar putea dovedi insuficienţipentru a pune capăt speculaţiilor că Grecia va fi forţată să-şirestructureze datoriile.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO