Business Internaţional

Guvernul îi întreabă pe greci dacă mai vor austeritate

Autor: Catalina Apostoiu

25.05.2011, 23:43 775

Guvernul Greciei ia în considerare organizarea unui referendumcu privire la adoptarea de noi măsuri de austeritate după ce nu areuşit să ajungă la un consens pe această temă cu partidele dinopoziţie, scrie agenţia de presă Thomson Reuters.

Antonis Samaras, preşedintele partidului Noua Democraţie,partidul conservator care la începutul acestei luni a cerutrenegocierea pachetului de bailout de 110 miliarde de euro, adeclarat că nu va susţine noi măsuri de austeritate, totalizând 6miliarde de euro, menite să reducă deficitul bugetar.

Refuzul acestuia de a susţine guvernul ar putea pune în pericolatât plata viitoarei tranşe din pachetul de bailout, de 12 miliardede euro în iunie, cât şi discuţiile aflate în desfăşurare cuprivire la un al doilea bailout, de până la 60 miliarde de euro.Conflictul a izbucnit în contextul în care Vince Cable, secretarulbritanic pentru afaceri, a devenit primul politician din MareaBritanie care a admis în mod deschis faptul că Grecia nu are nicioaltă opţiune în afara restructurării datoriei sale publice de 328,5miliarde de euro.

Datoriile Greciei sunt aşteptate să atingă 150% din PIB în acestan, cel mai ridicat nivel din Europa, deficitul bugetar urmând săse situeze la 10,5%. Ţara a început deja să ia măsuri pentrureducerea deficitului la 7,5% în acest an, incluzând un program deprivatizări de 50 de miliarde de euro.

Totuşi, oficialii UE şi FMI se tem că ţara nu-şi va putea atingeţintele de consolidare fiscală. Guvernul a propus noi măsuri dereducere a deficitului, însă Samaras a declarat: "Nu voi fi deacord cu această reţetă greşită".

Acesta susţinuse iniţial privatizările, însă a avertizat cămajorarea taxelor nu va face decât să adâncească ţara în criză.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO