Business Internaţional

Guvernul rus a dat unda verde pentru fuzionarea dintre Yukos si Sibneft

18.08.2003, 00:00 19



Autoritatile rusesti din domeniul concurentei au dat unda verde fuziunii dintre gigantii petrolieri Yukos si Sibneft, dand astfel nastere celui de-al patrulea producator mondial de petrol, dupa Exxon, British Petroleum si Royal Dutch/ Shell Group. Finalizarea tranzactiei, anuntata cu mult timp in urma, a fost amanata de mai multe ori datorita investigatiilor desfasurate de autoritatile rusesti asupra conducerii Yukos, acuzata de frauda, furt sau chiar de crima.



Ministerul rus al concurentei a anuntat intr-o conferinta de presa ca tranzactia, estimata a fi intre 12 si 15 mld. $, poate fi finalizata numai prin indeplinirea unor conditii specifice, una dintre acestea referindu-se la accesul liber si nerestrictionat pe piata de retail si la rafinariile rusesti.



Potrivit unor surse din cadrul ministerului rus al concurentei, orice tentativa a noii companii de a bloca competitia ar duce la inteventia rapida a autoritatilor, care ar impune ca penalizare vanzarea fortata a rafinariilor din Omsk, Achinsk sau Angarsk.





Fortele reactionare



Planurile initiale ale Yukos prevedeau ca termen al fuziunii sfarsitul anului 2003, insa analistii au estimat ca tranzactia va fi foarte probabil intarziata din cauza tensiunilor dintre conducerea firmei si Kremlin.



Intr-un interviu acordat saptamana trecuta publicatiei Financial Times, Mikhail Khodorkovsky, presedintele Yukos, si-a afirmat convingerea ca pe masura ce negocierile dintre cele doua companii se apropie de final, opozitia "fortelor reactionare" de la Kremlin va deveni tot mai puternica. Potrivit acestuia, atacul lansat prin intermediul instantei a fost declansat, cel mai probabil, de anuntul privind realizarea fuziunii dintre Yukos si Sibneft.



Pe de alta parte, analistii au apreciat ca lupta pentru superioritate pe piata gazului si a petrolului este un motiv esential pentru care statul rus, in a carui portofoliu se afla putenicele companii Gazprom si Rosneft, a incercat sa impiedice aparitia acestui colos petrolier, care cel mai probabil, va domina piata rusesca. Un centru important de interes pentru companiile petroliere il reprezinta licentele de exploatare in regiunile estice indepartate ale Rusiei.



Purtatorul de cuvant al Yukos, Alexander Shadrin, a laudat ministerul concurentei pentru decizia luata joi, apreciind in acelasi timp ca unul din ultimile obstacole ce impiedicau realizarea tranzactiei pana la sfarsitul anului 2003 a fost inlaturat. Shadrin a refuzat insa sa comenteze asupra unei posibile stingeri a conflictului dintre Kremlin si Yukos.





Afaceri sau politica



Conflictul a creat insa emotii puternice pe pietele financiare pe masura ce investitorii au devenit ingrijorati asupra posibilitatii ca statul sa lanseze un atac oficial asupra marilor afaceri. Din urma vanzarile masive ale proprietatii de stat, desfasurate in cadrul privatizarilor de dupa 1990, au profitat atat Khodorkovsky cat si un numar de oligarhi, care au sporit in scurt timp numarul multimilionarilor din Rusia.



Arestarea din iulie a lui Platon Lebedev, numarul doi al Yukos, a fost, in opinia analistilor, un mesaj clar dat de autoritatiele rusesti lui Khodorkovsky, destinat a-i taia apetitul pentru o cariera politica.



Miliardarul, acum in varsta de 40 de ani, a anuntat ca va finanta opozitia liberala in campania dinaintea alegerilor parlamentare din decembrie si alegerilor prezidentiale din primavara anului viitor, al caror principal favorit este Vladimir Putin.



Potrivit termenilor contractului de fuzionare, Yukos va oferi o suma cash initiala de 3 mld. $ pentru 20% din actiunile Sibneft, urmand ca restul actiunilor sa fie preluate prin schimbul de actiuni din cadrul noii companii.



Yukos-Sibneft Oil Co, a carei capitalizare bursiera se va ridica la aproximativ 36 mld. $, va trebui sa se "abtina" in a-si folosi pozitia dominanta pe pietele regionale de retail pentru a scoate de pe piata jucatorii mai mici. Noua companie va trebui, conform reglementarilor ministeriale, sa permita participarea altor companii la noi proiecte petroliere si sa ofere accesul tuturor producatorilor interesati la rafinariile sale.



Un analist din cadrul firmei de consultanta Troika Dialog a declarat ca aceste conditii sunt destul de vagi si nou vor permite un control riguros din partea guvernului.



Khodorkovsky va deveni cel mai probabil presedintele noii companii dar aceasta pozitie nu ii va garanta imunitatea in cazul unor viitoare investigatii asupra imperiului sau petrolier.





Conducta in flacari



Dupa doar trei zile dupa ce a fost pusa din nou in functiune, conducta principala de petrol care leaga Irakul de Turcia a fost din nou sabotata. Explozia a avut loc in localitatea Baiji, la nord de Tikrit - orasul natal al fostului presedinte irakian, Saddam Hussein. Incendiul, izbucnit vinerea trecuta, a fost stins dupa abia 24 de ore. Autoritatile sunt de parere ca incendiul a fost cauzat de un dispozitiv exploziv. Un reprezentant al armatei americane a declarat: "Compania North Oil se afla la locul exploziei pentru repararea conductei; estimam ca lucrarile vor dura intre doua saptamani si o luna". Irakul va pierde in jur de 6 milioane de dolari pe zi din veniturile obtinute din exporturile de petrol din nordul Irakului, cruciale pentru planul Statelor Unite de reconstructie a tarii. Reprezentantii SUA urmaresc cresterea productiei de petrol din nordul tarii pana la un nivel de 770.000 barili pe zi pana la sfarsitul anului, mai mic cu 50.000 de barili fata de cantitatea produsa inainte de inceperea operatiunilor militare. Thamir Ghadban, ministrul interimar al petrolului, considera ca in ceea ce priveste securitatea, Irakul are o mare problema. "In timpul vechiului regim existau o politie a petrolului, armata si triburile care cooperau, precum si asa numita securitate interna. Acum toate acestea au disparut. Este o mare lipsa de securitate", a declarat el. Conducta, prin care este transportat petrolul din orasul Kirkuk din nordul Irakului catre Ceyhan, numai ce fusese pusa in functiune pentru prima data de la invazia Irakului. Este cea mai importanta conducta a campurilor petroliere de la Kirkuk, de unde provine in jur de 40% din productia de petrol din Irak. Intreaga retea de transport a petrolului se gaseste intr-un stadiu avansat de degradare, nefiind utilizata din cauza sanctiunilor impuse de Natiunile Unite. Mai mult, in ultimul timp conductele au fost tinta exploziilor si furturilor, conform declaratiilor oficialilor americani. "Este o sectiune cu mai multe probleme. Nu s-a mai realizat nici o investitie de cel putin 12 ani", a afirmat colonelul Robert Nicholson, inginer sef al diviziei 4 de infanterie. Pana la repunerea in functiune a conductei din nord, toate exporturile s-au facut pe o alta ruta, prin statia de pompare din Mina al-Bakr, din sudul Irakului. Aceasta regiune se confrunta in prezent cu intreruperi repetate, cauzate de furturile liniilor de inalta tensiune. In aceste conditii, exporturile s-au injumatatit si ameninta chiar sa stagneze.





BP se lupta cu acuzatiile



Dupa declansarea unor investigatii de catre New York Mercantile Exchange (Nymex) asupra tranzactiilor cu petrol ale British Petroleum, compania petroliera britanica se gandeste din ce in ce mai serios la o eventuala intelegere cu bursa americana. Nymex, cea mai importanta bursa de produse petroliere din lume, a cercetat daca BP a manipulat preturile in 2001 si 2002. Nymex a "descoperit" ca BP a incalcat reglementarile bursei, fara a influenta in mod negativ piata. Dupa toate probabilitatile, BP nu isi va recunoaste aceasta vina. Reprezentantii celor doua parti implicate au refuzat sa comenteze asupra unei eventuale intelegeri sau asupra valorii acesteia. Decizia va fi luata de catre Nymex luna viitoare. Cea de-a treia companie petroliera a lumii mai trebuie sa treaca de un alt obstacol, o alta ancheta fiind realizata de catre Comisia americana pentru tranzactiile cu conctracte futures pe marfuri (Commodities Futures Trading Commission), acuzatiile fiind aceleasi. Analistii sunt de parere ca daca Nymex va fi de acord cu o intelegere, aceasta va fi asemanatoare cu un alt acord, incheiat luna trecuta, intre BP si Comisia americana de reglementare a energiei. BP s-a facut vinovata de manipularea preturilor pe pietele americane in timpul crizei petroliere din 2000-2001. Ca rezultat, compania britanica a fost nevoita sa plateasca 3 milioane de dolari fundatiei United Way care ajuta familiile cu venituri mici din vestul SUA sa-si plateasca facturile la energie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO