Business Internaţional

Guvernul rus, criticat dur

30.12.2004, 00:00 12



Consilierul-sef al presedintelui rus Vladimir Putin pe probleme de ordin economic, Andrei Illarionov, a criticat dur politicile economice ale guvernului rus, aratand ca datorita rolului "interventionist" adoptat de acesta, rata de crestere economica a tarii va pierde probabil 3,1 puncte procentuale, relateaza The Moscow Times.



"Am depasit mai multe momente de rascruce, ne aflam intr-o tara diferita," a declarat acesta. "Totusi, s-a facut o tranzitie catre un model interventionist, cu o interventie dramatica si total incompetenta din partea statului," a adaugat Illarionov.



Guvernul rus nu va putea atinge tinta presedintelui privind dublarea cresterii economice pana in 2012 din cauza indepartarii de la politicile caracteristice unei economii de piata, a comentat consilierul.



Rata cresterii economice va scadea pana la 5,8% in 2005 de la rata de 6,8% prognozata pentru acest an, a declarat ministrul rus al dezvoltarii economice si comertului, German Gref.



Gref a declarat ca guvernul i-a indepartat pe investitori prin intarzierile inregistrate in adoptarea unor reforme cheie, in timp ce ministrul rus de finante Alexei Kudrin a aratat ca autoritatile au fost incapabile sa aplice strategii clare si transparente.



Criticile aduse de Illarionov au fost mult mai dure. Atacul asupra companiei Iukos demonstreaza ca Rusia nu respecta nici un fel de regula, a declarat acesta.



Iukos a cerut protectie impotriva falimentului in Statele Unite inainte ca guvernul sa-i vanda principala divizie de productie in cadrul unei licitatii. Acesta a fost vanduta unei companii necunoscute denumite Baikal Finance Group. Saptamana trecuta, firma de stat Rosneft, ce urmeaza sa fuzioneze cu gigantul din domeniul gazelor Gazprom, a anuntat ca va prelua Iugansk de la Baikal.



Illarionov a caracterizat vanzarea Iugansk drept "frauda" anului.



Atacul lansat asupra Iukos este privit drept o campanie orchestrata de autoritati cu scopul de a-l pedepsi pe fostul director executiv al companiei, Mihail Hodorkovski, pentru ambitiile sale politice.



Aflat in inchisoare, acesta a aratat ca in decursul procesului de distrugere a Iukos, Kremlinul a provocat daune dramatice asupra intregii economii a Rusiei, arata The Moscow Times.



Hodorkovski a declarat ca s-a impacat cu ideea de a petrece cativa ani in inchisoare si ca stie ca are putine sanse de a salva compania pe care a fondat-o. Acesta a mai aratat ca inchisoarea i-a oferit "luni de contemplatie intensa, ragazul de a reexamina nenumaratele aspecte ale vietii".



Hodorkovski a adresat si cateva cuvinte dusmanilor sai: "Ma vor inchis cat mai departe posibil pentru cel putin cinci ani pentru ca le e teama ca ma voi razbuna. Linistiti-va, nu am nici o intentie de a deveni urmatorul Conte de Monte Cristo!".
catalina.apostoiu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO