Business Internaţional

Iukos, bun de plata dupa ce a pierdut procesul cu guvernul rus

28.05.2004, 00:00 33

Un tribunal din Moscova a decis ca grupul petrolier Iukos va trebui sa plateasca 99,4 miliarde de ruble (aproximativ 3,4 miliarde de dolari), reprezentand impozite si penalizari aferente anului 2000, potrivit The International Herald Tribune.
Intr-un comunicat de pe site-ul de Internet al companiei se afirma ca Iukos va face recurs la decizia tribunalului si ca numai in cazul respingerii apelului va incepe sa faca platile respective.
Curtea de Arbitraj din Moscova a sustinut cererea facuta de Ministerul Impozitelor, care a solicitat grupului petrolier sa plateasca impozitele. Iukos a contestat aceasta cerere inca din luna decembrie a anului trecut, declarand ca paradisurile fiscale din Rusia la care au apelat si alte companii petroliere sunt in conformitate cu legea.
Iukos, al carui fost director executiv Mihail Hodorkovski, se afla in prezent in inchisoare, fiind acuzat de frauda si evaziune fiscala, sustine ca atat arestarea lui Hodorkovski, cat si procesul privind impozitele datorate statului rus sunt motivate politic. Grupului i s-a interzis sa vanda active, cu exceptia petrolului, si continua sa incerce sa rupa legaturile cu Sibneft, o alta companie petroliera cu care a intentionat sa fuzioneze. Creditorii Iukos, inclusiv Menatep, vehiculul de investitii al lui Hodorkovski, au anuntat compania ca disputa pe taram fiscal ar putea sa o aduca in pragul falimentului. Imprumuturile acordate Iukos totalizeaza 2,6 miliarde de dolari.
De asemenea, Karina Moskalenko, avocatul lui Hodorkovski, a declarat miercuri ca clientul sau este tinut in inchisoare in mod ilegal. Fostul director al Iukos a fost arestat in octombrie 2003 si tinut in inchisoarea Masstrossskaya Tishina. Perioada de detentie a fost prelungita de mai multe ori.
Prima audiere preliminara in procesul lui Hodorkovski a fost programata pentru astazi. "Aceasta decizie a tribunalului contine si faptul ca Hodorkovski ar trebui sa ramana in arest", a declarat Moskalenko, care deja a inaintat o plangere in acest sens la o instanta superioara.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO