Business Internaţional

Ministrul grec al Dezvoltării respinge referendumul si cere ratificarea rapidă a planului de salvare

Ministrul grec al Dezvoltării respinge referendumul si cere ratificarea rapidă a planului de salvare

Foto: AFP

Autor: Ioana Bojan

03.11.2011, 09:59 1310

Ministrul grec al Dezvoltării, Michalis Chryssohoidis, a cerut joi ca planul european de salvare financiară a Greciei să fie ratificat rapid de Parlament şi s-a declarat împotriva proiectului premierului Georges Papandreou de a organiza un referendum, anunţă televiziunea publică Net, citată de AFP.

"Ceea ce presează este ratificarea de către Parlament a acordului (european) care scoate Grecia din impas", a declarat Chryssohoidis, potrivit televiziunii.

Acest membru influent al partidului socialist al lui Papandreou se alătură astfel ministrului de Finanţe Evangelos Venizelos, care s-a declarat împotriva unui referendum, înaintea unui vot de încredere crucial pentru menţinerea la putere a Guvernului grec, scrie Mediafax.

Papandreou se confruntă cu o criză politică în Grecia şi o opoziţie puternică a cetăţenilor faţă de măsurile de austeritate şi abandonarea suveranităţii naţionale, legate de ajutorul financiar european. El a fost convocat la Cannes de liderii zonei euro, care se tem că organizarea unui referendum în Grecia ar putea pune în pericol întreaga zonă euro.

La finalul întrevederii, Georges Papandreou a confirmat că miza referendumului este apartenenţa ţării sale la zona euro. El nu a precizat însă cum va fi formulată întrebarea la referendum.

Anterior, preşedintele francez, Nicolas Sarkozy, a avertizat că europenii şi FMI nu pot acorda "nici un cent" Greciei până când nu va adopta întregul plan anticriză european şi până nu va fi înlăturată "orice îndoială privind rezultatul referendumului".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO