Business Internaţional

Motorul economiei germane incepe sa dea rateuri

12.05.2008, 18:05 17

Exporturile Germaniei, tara cu cea mai dezvoltata economie din Europa, au inregistrat o scadere brusca si neasteptata in martie pe fondul incetinirii economice la nivel global si al aprecierii monedei europene, care a afectat comenzile, scrie Bloomberg.
Vanzarile din strainatate, ajustate in functie de numarul zilelor lucratoare si al variatiilor sezoniere, au scazut cu 0,5% fata de luna februarie, cand au inregistrat o scadere de 0,2%, conform Biroului Federal de Statistica din Wiesbaden. Economistii se asteptau la o crestere cu 0,5%, avand in vedere ca exporturile au crescut cu 0,2% de la inceputul anului pana la sfarsitul lui martie.
Sectorul european de productie a inregistrat o incetinire a cresterii deoarece devalorizarea dolarului in fata euro reduce competitivitatea produselor europene, iar Statele Unite sunt in pragul recesiunii in urma crizei creditelor ipotecare. Increderea investitorilor germani a scazut luna trecuta, iar comenzile primite de fabrici au scazut in mod neasteptat in martie.
"Este evident ca nu numai cursul valutar afecteaza exporturile, ci si situatia economiei mondiale, caracterizata prin incetinirea cresterii. Trebuie sa ne obisnuim cu ideea ca exporturile nu mai reprezinta un important motor de crestere", a declarat Sylvain Broyer, economist la Natixis, din Frankfurt.
Excedentul comercial s-a redus de la 16,9 miliarde de euro (25,9 miliarde de dolari) in februarie la 16,7 miliarde de euro (25,6 miliarde de dolari), in timp ce economistii estimau un excedent comercial de 16,9 miliarde de euro (25,9 miliarde de dolari). Surplusul de cont curent a crescut de la 16,1 miliarde de euro (24,7 miliarde de dolari) in februarie la 17,2 miliarde de euro (26,3 miliarde de dolari).
Economia Germaniei ar putea inregistra o crestere de 1,8% anul acesta si de 1,4% in 2009, conform declaratiilor facute de oficialii germani in aprilie, dupa ce previziunile anterioare mentionau o crestere de 2,2% pentru anul acesta.
Fondul Monetar International a redus luna trecuta previziunile de crestere la nivel global si a anuntat ca economia mondiala se confrunta cu 25% sanse de recesiune.
"Declinul dolarului american reprezinta cel mai mare risc pentru competitivitatea produselor europene din sectorul aerospatial si de asemenea pune in pericol circa 640.000 locuri de munca. Problemele dolarului ne afecteaza foarte tare in acest moment", a declarat Thomas Enders, presedinte si CEO al Airbus si al asociatiei industriale BDLI.
O solutie destul de des intalnita este expansiunea companiilor in tarile cu economii emergente. Volkswagen, cel mai mare producator auto al Europei, a anuntat ca vanzarile pe anul acesta vor creste cu cel putin 7% datorita cresterii cererii de pe pietele din China si Brazilia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO