Business Internaţional

Pandemia reactivează dezbaterile despre reducerea programului de muncă la 4 zile pe săptămână

Pandemia reactivează dezbaterile despre reducerea...

Autor: Catalina Apostoiu

03.09.2021, 00:05 284

Ideea unei săptămâni de lucru de patru zile nu este una nouă, însă transformările aduse de pandemie fac ca din ce în ce mai multe ţări şi companii să o ia serios în considerare.

Recent, un think tank important din Scoţia a recomandat ca experimentul derulat de guvernul ţării cu această idee în rândul angajaţilor din birouri să fie extins şi în alte sectoare ale economiei ca parte a redressării post-COVID a ţării, relatează Bloomberg.

Institute for Public Policy Research a cerut mai multe programe pilot în industrii ca cea a sănătăţii şi a ospitalităţii. Un sondaj realizat de acesta a găsit că 88% dintre participanţi ar fi dispuşi să participe la un astfel de program.

Partidul proindependenţă SNP a promis în cadrul campaniei electorale că va testa ideea unei săptămâni de lucru mai scurtă. Accentul este pus pe creşterea stării de bine a angajaţilor fără ca aceştia să piardă din salariu. Partidul intenţionează să creeze un fond de 10 milioane de lire sterline pentru a permite companiilor interesate să analizeze beneficiile.

Şi în Franţa ideea captează din nou atenţia. „Este o oportunitate de a regândi organizarea muncii“, a explicat Sandrine Mourey, secretar al sindicatului CGT, care susţine ideea, pentru The Local.

Susţinătorii săi din Franţa argumentează că trecerea la o săptămână de lucru de 32 de ore ar crea între 1,5 şi 2 milioane de locuri de muncă, mult mai multe decât numărul locurilor de muncă suplimentare create de săptămâna de 35 de ore.

Dar nu numai Franţa analizează această idee. Mai multe alte ţări, printre care Spania, Norvegia şi Noua Zeelandă au desfăşurat deja experimente cu săptămâna de lucru de patru zile.

Cel mai amplu experiment a fost realizat însă în Islanda, unde aproximativ un procent din forţa de muncă a ţării a trecut la o săptămână de lucru de patru zile între 2015 şi 2019.

Productivitatea din majoritatea locurilor de muncă fie a rămas neschimbată, fie a crescut.

Încercări de introducere a acestei idei se fac şi în alte ţări.

Antreprenorul olandez Jan de Jong, care locuieşte şi munceşte în Croaţia, a anunţat introducerea săptămânii de lucru de patru zile pentru angajaţii Webpower Adria începând cu luna septembrie. Măsura va fi luată fără ca salariile acestora să fie reduse.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO