Business Internaţional

Patrick Ricard, conducătorul imperiului de băuturi alcoolice Pernod Ricard, s-a stins din viaţă

Patrick Ricard, conducătorul imperiului de băuturilor alcoolice Pernod Ricard, s-a stins din viaţă

Foto: AFP

Autor: Ioana Nita

21.08.2012, 18:14 451

Patrick Ricard, conducătorul unui imperiu global care s-a dezvoltat pe seama poftei de băuturi alcoolice de prestigiu şi omul care a dat Franţei o lecţie referitor la cum poţi profita de pe urma globalizării, a decedat vineri la vârsta de 67 ani, scrie Financial Times.

Piatra de temelie a succesului său la Pernod Ricard, al doilea producător de băuturi alcoolice la nivel mondial în funcţie de vânzări, a reprezentat doar un impuls pentru flerul său privind afacerile la nivel internaţional.

Ricard a fost fiul lui Paul Ricard, care a creat lichiorul Pastis în oraşul Marseille din Franţa în 1932. Băutura cu gust de anason a devenit cunoscută la nivelul întregii ţări în principal pentru că turiştii francezi o testau în regiunea Provence, iar apoi o cumpărau ca amintire pentru acasă.

Ricard, o persoană modestă şi caldă, spunea că nu a avut de ales în legătură cu intrarea în afacerea de familie. "Dacă nu m-aş fi alăturat companiei Ricard, tata ar fi considerat acest lucru ca pe un gest de trădare. Avea un caracter puternic, şi oricum, în acea perioadă făceai ce ţi se spunea", a spus Ricard cândva.

În 1975, distileria Ricard a fuzionat cu Pernord, producătorul de lichior rival. Însă această afacere a avut o importanţă redusă faţă de consolidarea agresivă bazată pe îndatorare pe care a realizat-o Ricard după ce a devenit preşedinte şi director executiv al companiei în 1978.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO