Business Internaţional

Polonia concediază bugetari şi reduce cheltuielile

Autor: Catalina Apostoiu

27.10.2010, 23:40 20

Guvernul polonez va reduce numărul locurilor de muncă din cadrulagenţiilor şi fondurilor de stat şi va limita creştereacheltuielilor discreţionare ca parte a eforturilor de diminuare adeficitului public şi a datoriei publice, scrie Bloomberg.

Guvernul vrea să reducă numărul locurilor de muncă din cadrulagenţiilor şi fondurilor de stat cu 10% anul viitor şi să menţină"un nivel limitat al forţei de muncă" până în anul 2013.

Guvernul a limitat în acelaşi timp creşterea cheltuielilordiscreţionare (care nu pot fi prevăzute) la 1% peste indicelepreţurilor de consum. "Obiectivul priveşte reducerea datorieipublice, cât şi a costului rambursării acesteia", se arată într-odeclaraţie a guvernului.

Măsurile vor contribui la reducerea deficitului bugetar până lalimita de 3% din Produsul Intern Brut impusă de Uniunea Europeană,permiţând Poloniei să adopte moneda unică europeană la un anumitpunct în viitor.

Polonia a anunţat săptămâna trecută că deficitul bugetar va urcala 7,9% din Produsul Intern Brut în acest an, de la nivelul de 7,2%înregistrat anul trecut. Datoria publică va creşte până la 55,4%din PIB în acest an, de la 50,9% la sfârşitul anului trecut, aanunţat ministerul polonez al finanţelor.

Depăşirea pragului de 55% va activa reglementări care obligăguvernul să reducă datoriile în decurs de doi ani prin majorări detaxe şi reduceri de cheltuieli. Conform Constituţiei, datoriapublică trebuie să rămână sub nivelul de 60% din Produsul InternBrut.

Economiile ce vor fi realizate în urma limitării cheltuielilordiscreţionare vor fi echivalente cu 2,8 miliarde de zloţi (710milioane de euro) anul viitor, 8,5 miliarde de zloţi în 2012, 17,4miliarde de zloţi în 2013 şi 29,5 miliarde de zloţi în 2014,conform estimărilor guvernului. Cheltuielile discreţionarereprezintă aproximativ un sfert din cheltuielile bugetare.

Pe lângă reducerile de locuri de muncă şi limitareacheltuielilor, Polonia intenţionează să-şi reducă necesităţile definanţare prin acumulare de lichidităţi, fie sub formă de depozitesau administrare de active de către ministerul de finanţe, se maiarată în declaraţia guvernului polonez.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO