Business Internaţional

Proprietatile bulgaresti, din ce in ce mai cautate de straini

22.11.2004, 00:00 14



Bulgaria a devenit o destinatie din ce in ce mai cautata de investitorii internationali din domeniul imobiliar, in special datorita potentialului deosebit pentru constructia caselor de vacanta, scrie Financial Times. Autoritatile bulgare au insa de lucru, pentru a se asigura ca acest entuziasm fara precedent din domeniul constructiilor nu va afecta mediul inconjurator.



Investitorii, descurajati de preturile ridicate si de aglomerarea zonei litorale a Marii Mediterane, si-au indreptat atentia catre tarmul bulgar al merii negre, sau catre lacurile si muntii din Bulgaria. In prima jumatate a acestui an, investitiile straine in domeniul proprietatilor imobiliare au atins 216 milioane de euro doar in primele noua luni, in comparatie cu 98 de milioane de euro, care au foat investitiile imobiliare totale in 2003.



Cateva fonduri de investitii straine s-au orientat catre Bulgaria, unde preturile proprietatilor imobiliare au crescut cu 20%, anul trecut, si se asteapta in continuare o crestere anuala cu 10 pana la 15 de procente. "Vrem sa ne extindem prezenta in Bulgaria si asteptam o crestere a preturilor proprietatilor pana la nivelul actual din Uniunea Europeana", a declarat James Hughes, cel care a infiintat fondul de investitii Euro Property Prospects. Primul sub-fond al EPP a investit preponderent in Bolgaria si Polonia si doar putin in Slovenia si Spania. Un alt sub-fond EPP care sa se concentreze exclusiv asupra pietelor bulgare si poloneze va fi lansat in 2005.



Andrew Piper, fost consultant de management, care actualmente cerceteaza piata imobiliara europeana pentru EPP, este interesat indeosebi de zona capitalei Sofia, de litoralul Marii Negre si de statiunile montane. "Tarmul Marii Negre seamana putin cu Costa del Sol de acum 20 de ani", spune Piper. "Au fost demarate multe proiecte de dezvoltare in jurul cunoscutei statiuni litorale Sunny Beach, in consecinta, preturile cresc foarte repede", mai precizeaza dansul.



Proiectele de constructii variaza de la blocuri de apartamente si hoteluri, la complexe moderne de lux, dotate cu piscina, solar, restaurante si alte facilitati. Unii experti imobiliari sunt ingrijorati de lipsa unor reglementari clare care sa limiteze efectul negativ pe care noile constructii il au asupra coastei. In ultimii doi ani, unele portiuni ale litoralului bulgar au devenit aproape de nerecunoscut, spun localnicii. Un exemplu este satul Sveti Vlas, aflat in vecinatatea statiunii Sunny Beach, care este acum plin de cladiri noi. Un alt exemplu este Nessebar, un port vechi, intrat in patrimoniul mondial al Unesco datorita celor aproape 40 de biserici medievale ale sale. Inmultirea magazinelor de suveniruri si cadouri, precum si a celorlalte "capcane" pentru turisti, stirbesc caracterul traditional al localitatii.



Elizabeth Chashmedjieva, de la agentia imobiliara Kirov din Varna, declara ca multi clienti compara Bulgaria cu Spania, insa spun ca "Bulgaria este o tara frumoasa, dar nu incercati sa comercializati totul". Legislatia privind protejarea tarmului Marii Negre este momentan in discutie si se spera ca, odata adoptata, ea sa asigure un echilibru mai bun intre constructii si mediul natural si istoric.



Bulgaria mai are de invatat de la Spania si despre alte capcane din industria imobiliara. Printre acestea se numara dificultatile de integrare ale strainilor in comunitatile locale si nevoia ca oficialii din turism sa colaboreze cu cei care realizeaza proiecte de dezvoltare. Peter Lane, un consultant londonez care a promovat proprietati din Spania timp de cativa ani, isi foloseste experienta acumulata pentru a ajuta o companie noua, British Bulgarian Links, sa promoveze proprietatile bulgare in Marea Britanie. El declara ca Bulgaria trebuie sa invete cum sa introduca un control strict asupra proiectelor de dezvoltare, pentru a se asigura ca oferta nu depaseste cererea si ca este mentinuta calitatea constructiilor. Ideal este ca municipalitatea sa poata controla aceste aspecte. Lane mai considera ca, in afara de Marea Neagra, de statiunile de schi si de capitata Sofia, o mare parte a tarii nu a fost inca descoperita de catre vanatorii de proprietati.



Svetlozar Jeliazkov, reprezentantul agentiei imobiliare BG-properties din Varna, impartaseste aceleasi puncte de vedere. El spuna ca Bulgaria este o tara cu un relief foarte diversificat, cu o bogata combinatie de peisaje, printre care se remarca sate vechi si orase cu o arhitectura fascinanta. El mai adauga ca agentia la care lucreaza ofera clientilor proprietati cu potential, in locatii bune, iar, in unele cazuri, clientii dubleaza valoarea acestor proprietati intr-un an.



Perspectiva extinderii curselor aeriene cu cost redus catre est poate sa determine o noua crestere a valorii proprietatilor. Cel putin o astfel de cursa se va deschide pe ruta catre Varna si Burgas, cele doua orase principale ale Bulgariei la tarmul Marii Negre.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO