Business Internaţional

Sfatul şefului FMI: SUA şi Europa să renunţe la austeritate şi să ajute economiile să crească

Sfatul şefului FMI: SUA şi Europa să renunţe la austeritate şi să ajute economiile să crească

Christine Lagarde, managing director al FMI

Autor: Constanta Catalina Apostoiu

06.09.2011, 00:06 1024

Fondul Monetar Internaţional face apel la Statele Unite şi Europa să aban­do­neze programele de auste­ritate fiscală şi să treacă la măsuri de stimulare eco­nomică, avertizând că economia mon­dială s-ar putea confrunta cu "o spirală amenin­ţătoare de scăderi", potrivit The Telegraph.

Christine Lagarde, managing director al FMI, a declarat că perspectivele economiei mondiale s-au deteriorat brusc pe durata verii. "Există în mod clar o criză a încrederii care a agravat în mod serios situaţia. Sunt necesare măsuri pentru a ne asigura că acest cerc vicios este întrerupt", a declarat Lagarde. "Gama de politici disponibile este mai re­strânsă acum, după măsurile luate în 2009. Însă dacă guvernele, instituţiile şi băncile centrale vor colabora, vom evita recesiunea", a adăugat ofi­cialul FMI.

Comentariile vin la începutul unei săptămâni extrem de importante pentru zona euro, în con­diţiile în care Italia se pregăteşte să rostogolească o sumă im­portantă din datoriile sale, iar curtea consti­tu­ţională a Germaniei va decide cu privire la legalitatea fondului de bailout al UE. Trezoreria Italiei trebuie să răscumpere titluri de 14,6 miliarde de euro în această săptămână şi de 62 de miliarde de euro până la sfârşitul acestei luni, cea mai ridicată valoare lunară din istorie. Pieţele sunt deja tensionate după ce oficialii UE-FMI au părăsit brusc Atena la sfâşitul săptămânii trecute, acuzând guvernul grec de nerespectarea condiţiilor de bailout.

Perioadă grea

"Sunt vremuri foarte dificile", a declarat Jean-Claude Trichet, preşedintele Băncii Centrale Eu­ropene. BCE a reuşit să sta­bilizeze datoria Italiei în ultimele patru săptă­mâni, însă nu este clar cât mai poate face banca acest lucru du­pă ce mai mulţi înalţi oficiali germani au caracterizat acţiunile acesteia drept ilegale.

Christine Lagarde a declarat că Statele Unite pot "abandona măsurile de austeritate pe termen scurt şi implementa unele măsuri pentru impul­sionarea creşterii economice" cu condiţia trasării unei strategii credibile cu privire la datoria publică pe termen mediu. Cât priveşte Europa, aceasta trebuie să treacă la măsuri de stimulare a creşterii economice până când pericolul va trece.

Pe de altă parte, preşedintele Comisiei Eu­ropene Jose Manuel Barroso susţine că Europa nu va reintra în recesiune şi că euro este în continuare puternic şi rezistent, potrivit BBC News.

Barroso este optimist

Barroso a adăugat că guvernele naţionale şi Co­misia fac tot posibilul pentru soluţionarea proble­melor legate de datorii cu care se confruntă zona euro. Comentariile acestuia vin după ce agenţia de rating S&P a declarat săptămâna trecută că riscul unei recesiuni sub formă de W în zona euro este în creştere.

"Nu anticipăm o recesiune în Europa. Ultimele estimări ale Comisiei indică creştere, deşi una modestă", a declarat Barroso.

"Facem tot posibilul, de la abordarea proble­melor bugetare la întărirea guvernanţei în zona euro, de la înăsprirea reglementărilor în sectorul financiar la a ne pregăti mai bine."

S&P se aşteaptă acum ca economia zonei euro să înregistreze o creştere de 1,7% în acest an, o revizuire în jos a estimării anterioare de 1,9%.

Datele publicate săptămâna trecută arată că activitatea de producţie din zona euro a scăzut în luna august pentru prima dată în doi ani, în timp ce sectorul serviciilor a înregistrat numai o creştere modestă.

Datele oficiale publicate la mijlocul lunii august indică o încetinire a ritmului de creştere economică a zonei euro la 0,2% în cel de-al doilea trimestru, de la 0,8% în primele trei luni ale anului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO