Business Internaţional

Ştiri pe scurt din Europa de Est

Autor: Ioana Niţă

17.04.2012, 00:01 52

Japonia caută oportunităţi de investiţii în Polonia, aproximativ 20 de reprezentanţi ai Federaţiei japoneze de afaceri Keidanren sosind ieri în acest scop la Varşovia pentru o vizită de 3 zile, scrie publicaţia Puls Biznesu, citată de Warsaw Business Journal. În această vizită, investitorii japonezi se vor întâlni cu vicepremierul Poloniei Waldemar Pawlak, pentru a discuta posibilitatea unei cooperări între cele două ţări. Domeniile vizate pentru colaborare includ industria tehnologică şi cea energetică. Membrii delegaţiei nipone vor participa, de asemenea, la întâlnirile de la sediul central al agenţiei poloneze de investiţii şi informare. Investitorii sunt reprezentanţi ai unor mari companii japoneze, cum ar fi Mitsubishi, Mitsubishi Chemical, Mitsubishi Heavy Industries, Mitsui, Sumitomo, Sumitomo Electric Industries, Toshiba şi Toyota Motor.

Profitul net al celui mai mare operator portuar din Rusia şi al treilea ca mărime din Europa, Novorossiysk Commercial Sea Port (NCSP), s-a redus cu 49,6% anul trecut, la 130,3 milioane dolari, conform standardelor internaţionale de raportare financiară (IFRS), scrie Ria Novosti. Compania a raportat că veniturile sale au crescut anul trecut cu 65%, la 1,05 miliarde dolari. Cantitatea de mărfuri comercializate în port s-a majorat cu 2,3%, la 157 milioane tone, iar profitul brut a urcat cu 41%, la 554,1 milioane dolari. Compania şi-a redus datoria netă cu 209 milioane dolari în 2011, la 2,379 miliarde dolari. "Aplicăm o serie de măsuri pentru a reduce costurile operaţionale şi administrative. Creşterea costurilor din 2011 a fost în pas cu inflaţia", a spus directorul adjunct financiar Andrei Bubnov.

Producţia de tutun din Bulgaria ar putea creşte cu 20-40% în acest an datorită unui set nou de amendamente la legea tutunului şi a produselor din tutun prin care se poate ajunge la liberalizarea pieţei şi renunţarea la regimul de licenţe, potrivit preşedintelui asociaţiei naţionale a producătorilor de tutun, Tsvetan Filev, citat de Novinite. Anul trecut, preţurile la tutun au crescut cu 40-50% ca urmare a aplicării legii. Filev a spus că perioada de referinţă în care cultivatorii de tutun vor primi subvenţii va fi extinsă cu un an.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO