Business Internaţional

Strainii, atrasi de proprietatile de lux din Londra

28.08.2006, 18:44 21

In prezent, cumparatorul tip al unei case de peste 2 milioane de lire sterline (2,9 mil. euro) din cartierele de lux ale Londrei este din ce in ce mai probabil sa fie un strain, scrie Financial Times..
Mai mult de 51% din casele care valoreaza peste de 2 mil. lire sterline vandute in ultimul an fost achizitionate de cumparatori din Rusia, Orientul Mijlociu si alte zone ale lumii, potrivit datelor furnizate de Knight Frank, companie de cercetare imobiliara din Londra.
Aceasta face ca Londra sa fie cel mai cosmopolit oras din lume in materie de detinere de proprietati.
In New York, proprietarii straini reprezinta 34% din vanzari in piata rezidentiala primara, inaintea Parisului, unde acestia reprezinta 27%. In Hong Kong si Sydney, strainii au incheiat si mai putine afaceri rezidentiale, 13%, respectiv 9%.
Datele ajuta la explicarea modului in care preturile din Londra au crescut anul trecut, in timp ce restul pietei britanice a stagnat, ca rezultat al temerilor legate de evolutia ratei dobanzii.
Preturile celor mai scumpe case din Kensington si Chelsea au crescut cu mai mult de 20% de la inceputul anului.
Londra a devenit atat de populara datorita puterii sale financiare si datorita cailor de legatura cu SUA, Europa si Orientul Mijlociu, considera Liam Bailey, directorul de cercetari rezidentiale de la Knight Frank.
Schimbarea din cadrul structurii de proprietari din centrul Londrei a avut loc gradual. In anii 1960, cumparatorii britanici reprezentau inca 90% dintre cei care incheiau tranzactii imobiliare in Londra, pentru ca in anii 1970 sa ajunga la 70%, iar in perioada 1980-1999 sa ajunga la 60%. In prezent, britanicii reprezinta mai putin de 50% dintre cumparatorii de proprietati de lux din centrul Londrei.
Amanda Craig, director al Hamptons, spune ca interesul cumparatorilor este axat aproape exclusiv pe Londra. "Clientii nostri nu sunt interesati de Manchester sau de alt oras."
Cele mai scumpe tranzactii imobiliare din Londra in prima jumatate a anului au fost o vila din Belgrave Square vanduta pentru 33 mil. lire sterline (48,7 milioane de euro) si o fosta cladire de birouri din Park Lane, ambele vandute unor cumparatori din estul Europei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO