Business Internaţional

Ultimele ambitii americane pentru Irak atrag firmele de tiparit bani

21.05.2003, 00:00 21

Dornica sa stabilizeze economia distrusa a Irakului, administratia Bush doreste ca aceasta tara sa tipareasca o noua emisiune de moneda similara celei dinaintea Razboiului din Golf din 1991, relateaza Wall Street Journal Europe.
In timp ce Washingtonul spera ca un guvern Irak va ajunge sa ia decizia finala, discutiile private dintre oficialii americani acrediteaza posibilitatea ca emisiunea sa fie tiparita chiar de americani, ca o masura interimara.
Posibilitatea obtinerii unui contract atat de banos a pus in alerta companii specializte in tiparit din Marea Britanie, Australia, Germania, si din alte state, toate dornice sa-si adjudece o parte din afacere.
"In ceea ce priveste designul suntem foarte flexibili, dar avem cerinte stricte la capitolul viteza", a declarat John Taylor, subsecretarul Trezoreriei americane, pentru afaceri externe.
Oficialii din departamentul sau au schitat deja optiunile valutare ale viitorului guvern irakian. Potrivit acestora, cea mai buna cale este de a inlocui fostii dinari "Saddam" cu noi dinari "elvetieni", denumiti astfel datorita stabilitatii lor. Dinarii elvetieni au circulat incepand cu 1990, dar numai in nordul kurd, fiind in afara influentei lui Saddam.
La reuniunea ministrilor de finante ai tarilor industrializate, care a avut loc in weekendul trecut in Franta, statele membre G7 alaturi de Rusia, au discutat depre organizarea, la finele acestui an, a unei conferinte pentru atragerea potentialilor donatori. Administratia Bush intentioneaza sa atraga donatii pentru acest proiect valutar, care ar putea costa intre 125 si 250 de milioane de dolari.

Sfarsitul dinarului Saddam
Una dintre marile intrebari cu care se va confrunta noua administratie de la Bagdad va fi daca moneda nationala va flota liber pe piata sau va fi legata oficial de dolar, tinand cont de fapul ca veniturile din petrol vor fi in dolari.
Intre timp, prezenta dolarului se extinde tot mai mult in Irak, alaturi de multiplele variante de dinari. In ultima perioada, Statele Unite au pompat suficienti dolari in Irak pentru a face plati de urgenta de 20$ de persoana pentru toti cei 900.000 de functionari civili.
"Dolarizarea Irakului nu ar trebui sa continuie pentru mai mult de trei sau patru luni", a spus Saleh Al-Shaikhly, un fost bancher central irakian, care a dat consultatii pe aceasta problema administratiei Bush. "Pentru ca schimbarea sa nu fie abrupta si pentru a nu impune rate de schimb arbitrare, am recomandat sa repunem in circulatie vechii dinari elvetieni, din simpul motiv ca oamenii s-au familiarizat cu ei".
Administratia Bush este convinsa ca dinarul Saddam, care are imprimata imaginea dictatorului, trebuie cu orice pret sa dispara, si numai din motive simbolice. Dincolo de fluctuatiile foarte ample, o bancnota de 10.000 de dinari valoreaza mai putin decat bancnotele de 40 si de 250 de dinari, un semn al suspiciunilor populatiei fata de bancnotele de mare valoare nominala.
Dinarul elvetian, dimpotriva, s-a apreciat in timp. Acum doi ani, cursul era de 18 unitati pentru un dolar american. Acum este de 6,5 dinari pe dolar, desi bancnotele sunt extrem de uzate, dupa multi ani de circulatie.

Companiile aliatilor au prioritate
Oficialii Trezoreriei americane nu sunt siguri cum va fi primit dinarul elvetian dincolo de regiunea nordica.
Una din alternativele vizate de Trezorerie este de a imprima noile bancnote cu presele existente deja in Bagdad, daca mai sunt operationale. Se pare insa ca aceste prese produc bancnote de calitate slaba.
Asa ca, cel mai probabil este ca noile bancnote sa fie realizate de o companie straina.
Compania care are cele mai mari sanse de a obtine contractul este De La Rue PLC, cea mai mare firma specializata in imprimarea titlurilor de valoare din lume, cu sediul in Londra.
Marea Britanie a ajutat la inlaturarea lui Saddam, si ceea ce este si mai important, De La Rue, a printat ultima serie de dinari elvetieni si mai detine inca instrumentele utilizate. Desi s-au facut demersuri in favoarea companiei De La Rue, nimic oficial nu a fost anuntat.
Alte firme care rivalizeaza pentru acest contract sunt compania australiana Note Printing Australia, o sucursala a Bancii Centrale Australiene, in favoarea careia a intervenit chiar primul ministru al tarii, si o firme spaniole.
Companiile din tarile care s-au opus actiunii armate impotriva lui Saddam au mai putine sanse. Firma Diesecke & Devrient, cu sediul la Munchen, are sanse mai mari. Aceasta pentru ca este cea care a printat noua moneda afgana care a fost introdusa dupa inlaturarea regimului.

Dolarizarea denatureaza pietele
Intrarile masive de dolari in economia  irakiana, foarte fragila, au deja repercursiuni economice. Saptamana trecuta, in numai cateva zile, pe piata Firdos Sqare din Bagdad, cursul dinarului Saddam a urcat brusc la 900 de unitati pentru un dolar american, de la 2.000 de unitati pe dolar, cat era anterior. Pana in weekend, cursul si-a revenit la 1.000. Traderii spun ca ascensiunea s-a datorat zvonurilor ca Statele Uniteintentioneaza sa acorde functionarilor locali 40$ de persoana, sub forma de pensii. L. Paul Bremer, noul administrator civil al Irakului, a declarat ca nu este ingrijorat de intarirea dinarului, chiar daca face ca platile americane catre functionarii irakieni sa valoreze mai putin in moneda locala. georgiana.stavarache@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO