Business Internaţional

Urmează Franţa? Băncile franceze au cea mai mare expunere pe Italia

Urmează Franţa? Băncile franceze au cea mai mare expunere pe Italia

Autor: Adrian Voicu

13.07.2011, 11:22 1476

Băncile franceze, inclusiv BNP Paribas şi Credit Agricole, seconfruntă cu cele mai mari riscuri de pe urma crizei datoriilorcare a afectat zona euro şi a infectat cel mai mare creditat alEuropei: Italia; informează Bloomberg.

La finele anului 2010, băncile franceze aveau în portofoliilelor datorii private şi guvernamentale italiene de 392,6 miliardedolari, conform datelor Băncii Reglementelor Internaţionale.Aceasta este cea mai ridicată valoare înregistrată de instituţiilefinanciare la o ţară străină şi mai mult decât dublul deţinut decreditorii germani.

"Sunt în prima linie", este de părere Julian Chilingworth, careadministrează fonduri de aproape 16 miliarde de lire sterline laRathbone Brothers Plc din Londra. "Băncile franceze precum BNPParibas au poziţii substanţiale în Italia după deschiderea pieţeipentru investitorii externi şi acum vor avea parte de ce este mairău".

Italia se află pe locul trei în lume ca valoare a datoriilorcontractate, obligaţiunile emise de această ţară, în valoare de1.600 miliarde de dolari situând-o pe aceasta imediat după SUA şiJaponia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels