Business Internaţional

Va cuprinde febra cotei unice si Europa de Vest?

23.08.2007, 17:46 20

Bulgaria si Cehia au propus rectificarea sistemului fiscal, eliminarea subventiilor si a deducerilor in favoarea cotei unice de impozitare. Economistii sunt de parere ca moda cotei unice din Europa de Est are sanse reduse de a patrunde in Europa de Vest, scrie Deutsche Welle.
Chiar daca in anii 1990, cand Institutul pentru Economie de Piata (IEP) din Bulgaria a inceput sa analizeze posibilitatea introducerii cotei unice de impozitare, analistii considerau demersul un ideal ce nu avea sa se implineasca niciodata. 17 ani mai tarziu, noua tari din Europa de Est au in vedere simplificarea sistemului fiscal prin introducerea cotei unice de impozitare.
In Bulgaria, cota unica de impozitare nu mai este un vis. Dupa introducerea impozitului de 10% pentru companii, coalitia de guvernare are in plan aplicarea aceluiasi sistem si pentru persoanele fizice.
Pe langa trecerea la cota unica de impozitare, guvernul bulgar vrea sa reduca contributiile la fondul de asigurari sociale cu 3% si sa majoreze pensiile cu 10%.
Directoarea IEP, Svetla Kostadinova, s-a declarat increzatoare ca Bulgaria va reusi implementarea noului sistem fiscal pana la inceputul anului viitor. Kostadinova este de parere ca adoptarea noului sistem fiscal va alimenta economia tarii. "Adoptarea cotei unice de impozitare este o abordare buna pentru economiile aflate in dezvoltare care doresc sa ajunga la nivelul mediu european de venit mai repede. Este mult mai usor pentru tarile mici sa introduca noul sistem", a declarat Kostadinova.
In ultimii ani, sistemul a fost adoptat de Estonia, Letonia, Rusia, Ucraina, Slovacia, Georgia, Lituania si Romania.
Este insa prea devreme pentru o estimare a impactului pe care implementarea noului sistem a avut-o asupra dezvoltarii economice din Europa de Est.
Cehia va lansa un program de reforma economica menit sa tina deficitul bugetar sub control. Coalitia de guvernare face presiuni pentru aplicarea unui nou pachet de reforme fiscale. Liderii coalitiei ce conduce Cehia au convenit adoptarea unei cote de impozitare de 15% si au planificat reducerea acesteia in 2009 la 12,5%. In prezent, nivelul impozitului pe profit este de 32%. Pentru companii, nivelul impozitului va fi de 21% in 2008 si va scadea la 19% pana in 2010. Pachetul de reforme asteapta votul Parlamentului.
Chiar daca tarile Europei de Est fac mari eforturi pentru adoptarea noilor sisteme fiscale, pentru majoritatea, deficitul bugetar ridicat si rata mare a inflatiei reprezinta inca probleme foarte importante.
Presa bulgara a raportat ca persoanele ce castiga mai putin de 179 de euro pe luna, valoarea salariului mediu pe economie, vor avea de platit taxe mai mari conform noului sistem fiscal.
Sistemul de impozitare progresiva folosit in Europa de Vest are rolul de a taxa intr-o proportie mai mare veniturile celor bogati si de a impune un impozit redus pentru cei saraci, dar nu intotodeauna lucrurile se intampla asa.
Economistii sunt de parere ca tarile din Europa de Vest nu vor adopta prea curand sistemul unic de impozitare.
Chiar daca economistul german Friedrich Merz a declarat acum cativa ani ca reglementarile fiscale trebuie sa fie atat de simple incat sa poata fi scris pe spatele unei cutii de bere, sistemul de pensii de stat din Europa de Vest, care se bazeaza pe veniturile aduse de sistemul fiscal progresiv, va impiedica tarile dezvoltate sa renunte la actualul sistem de impozitare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO