Companii

Avantajele angajaţilor Hidroelectrica: prime jubiliare, prime de pensionare şi energie gratuită la bătrâneţe

Avantajele angajaţilor Hidroelectrica: prime jubiliare, prime de pensionare şi energie gratuită la bătrâneţe

Avantajele angajaţilor Hidroelectrica: prime jubiliare, prime de pensionare şi energie gratuită la bătrâneţe

Autor: Roxana Petrescu

27.07.2011, 00:04 2758

Angajaţii Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie dinRomânia, ocupă locul trei pe po­diu­mul celor mai bine plătiţioameni din energetica locală de stat după cei ai Nuclearelectricaşi Romgaz.

Dincolo de salariul mediu lunar care s-a ridicat la peste 5.200de lei în 2010, potrivit situaţiilor financiare ale compa­nieipublicate de către Fondul Proprie­tatea, oamenii care lucreazăpentru Hidroelectrica mai au o serie întreagă de beneficii. Astfel,în funcţie de vechime, com­pania acordă prime jubiliare. La oexperienţă de 20 de ani se acordă un salariu de bază brut, iar la45 de ani de experienţă angajaţii primesc 6 astfel de salarii. Dacăun angajat se pensionează după 10 ani de vechime, primeşte 3salarii de bază brute, între 10 şi 25 de ani primeşte 7 salarii şipeste 25 de ani încasează 12 salarii.

"Societatea oferă de asemenea un beneficiu constând în 1.200 kWhde energie gratuită anual angajaţilor care

s-au pensionat din cadrul societăţii şi au îndeplinit anumitecondiţii de vechime", se precizează într-unul dintre rapoartelepublicate de Fondul Proprietea la înce­putul acestei săptămâni. Cuaceastă energie se poate alimenta o gospodărie timp de jumătate dean.

Bani de luat şi de dat

La finalul anului trecut, Hidro­electrica avea de încasatcreanţe în valoare de 288,7 milioane de lei (68,7 milioane deeuro), cea mai importantă sumă fiind cea datorată de Electrica învaloare de 52,3 milioane de lei (12,4 milioane de euro).

Tot la finele lui 2010, Hidroelectrica avea datorii în valoarede peste 3 miliarde de lei (716,4 milioane de euro). Din aceastăsumă, creditele bancare pe termen scurt erau în valoare de 409,2milioane de lei (97,4 milioane de euro).

Pe lista băncilor cu care Hidro­elec­trica are astfel decontracte se numără ING Bank, Alpha Bank România, BRD GroupeSociete Generale, Citi­bank Europe, RBS Bank şi Libra Bank.

Cea mai mare datorie comercială a Hidroelectrica la fineleanului trecut era în valoare de 175,7 milioane de lei cătreNuclearelectrica.

Cele mai mare datorii ale companiei sunt însă pe termen lung,cea mai mare parte a acestora fiind reprezentată de sumele datorateinstituţiilor de credit. Pe lista marilor creditori aiHidro­elec­trica se numără Banca Interna­ţională pentruReconstrucţie şi Dezvoltare, Citi Bank, ING Bank, Banca ComercialăRomână, Unicredit Bank Austria. Valoarea totală a acestor creditese ridica la finalul anului trecut la peste 1,2 miliarde de lei(285,5 milioane de euro).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO