Energie

Echipamentele pentru energia verde, în continuă scădere. Piaţa este îngheţată

Echipamentele pentru energia verde, în continuă...

Autor: Roxana Petrescu

06.07.2015, 00:06 179
Echipamentele pentru proiectele eo­liene sunt singurele care şi-au men­ţinut preţul la un nivel constant în ul­timii trei ani, în timp ce panourile solare şi turbinele pentru micile hi­dro­cen­trale au suferit cea mai pu­ternică con­tracţie. Aceasta a venit la pachet cu mo­dificarea schemei de sprijin, cu scă­de­rea pre­ţu­rilor la energie şi la cer­ti­ficatele verzi, ceea ce la final a dus la blocajul acestui do­meniu.
 
Începând cu 2009, sectorul ener­gi­ilor regenerabile a atras investiţii de peste 7 mld. euro.
 
În domeniul eolian, o bună parte din această sumă a intrat în conturile marilor producători de turbine care nu au fabrici aici, dar circa 30% au rămas local şi s-au dus în con­strucţii de dru­muri, în conturile com­pa­niilor de lu­cră­ri electrice sau ale avo­ca­ţilor care au in­termediat tranzacţii. Toţi aceştia din urmă resimt şocul prin care trece industria energiei verzi.
 
Ultimul raport realizat de Auto­ri­tatea Naţională de Reglementare în do­meniul Energiei (ANRE) cu privire la analiza de supracompensare a siste­mu­lui de promovare prin certificate verzi a energiei regenerabile, pentru anul 2014, arată că tendinţa de ieftinire a echi­pamentelor pentru energia regenerabilă a continuat şi anul trecut, dar acest lucru nu a dus la o stimulare a investiţiilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO