Energie

Unde mai investeşte Bill Gates: Compania TerraPower, fondată de miliardarul american, vrea să construiască noua generaţie de centrale nucleare

Unde mai investeşte Bill Gates: Compania TerraPower,...

Autor: Ştefan Stan

20.03.2024, 07:50 89

TerraPower, o companie fondată de Bill Gates, a declarat că intenţionează să înceapă să construiască în iunie în SUA prima dintr-o nouă generaţie de centrale nucleare, alăturându-se astfel unei curse cu rivalii ruşi şi chinezi pentru a dezvolta şi exporta reactoare cu costuri mai mici, scrie FT. 

Chris Levesque, directorul executiv al TerraPower, a declarat pentru Financial Times că societatea va solicita luna aceasta autorităţilor de reglementare americane o autorizaţie de construcţie pentru reactorul său, care este răcit cu sodiu lichid în loc de apă.

El a declarat că reactoarele companiei, sub marca Natrium, ar putea fi construite pentru aproximativ jumătate din costul reactoarelor standard răcite cu apă, care au fost piatra de temelie a industriei energiei nucleare de la mijlocul secolului al XX-lea.

TerraPower, care a strâns aproape 1 miliard de dolari din fonduri private, a semnat în decembrie un acord cu Emirates Nuclear Energy Corporation pentru a explora utilizarea reactoarelor Natrium pentru a genera electricitate şi a produce hidrogen în Emiratele Arabe Unite. Compania a obţinut promisiuni din partea guvernului american de a furniza până la 2 miliarde de dolari pentru a finaliza lucrările la prima centrală TerraPower din Kemmerer, Wyoming.

Levesque, fost ofiţer pe un submarin nuclear, a declarat că lucrările de construcţie în apropierea locului unde se află o centrală pe bază de cărbune, vor începe în iunie, indiferent dacă compania va primi sau nu un permis de la Comisia de reglementare nucleară până la acea dată. O mare parte din lucrările de construcţie iniţiale se referă la activităţi non-nucleare, datorită designului inovator al reactorului Natrium, a spus el, adăugând că TerraPower a planificat să aducă centrala online în 2030.


 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO