Energie

ZF Power Summit 2023. Sebastian Staicu, Head of Sustainable Financing in BCR: Avem o anumită expertiză în ţară pe anumite tipuri de industrii, dar începem să pierdem acest avantaj competitiv al energiei ieftine şi al forţei de muncă calificate. Trebuie să avem grijă să nu omorâm industria

ZF Power Summit 2023. Sebastian Staicu, Head of...

Autor: Alexandra Matei

23.02.2023, 12:32 112

Sebastian Staicu, head of sustainable financing în cadrul BCR, spune că în România există o anumită expertiză pe anumite tipuri de industrii, însă începe să se piardă avantajul competitiv al energiei ieftine şi al forţei de muncă calificate. Este foarte important ca industria, în drumul către tranziţia energetică, să nu fie omorâtă.

„Avem o anumită expertiză în ţară pe anumite tipuri de industrii, dar începem să pierdem acest avantaj competitiv al energiei ieftine şi al forţei de muncă calificate. Trebuie să avem grijă să nu omorâm industria. Mesajul meu pentru industrie este: uitaţi-vă la ce o să urmeze - vorbesc de ecodesignul produselor, de etichetare, de tot cadrul legislativ care derivă din strategiile Green Deal. Vor urma multe modificări, dar şi multe oportunităţi. Dorim să sprijinim această eficienţă energetică şi tranziţia către economia circulară. Credem în necesitatea ca fiecare companie industrială să acorde mai multă atenţie managementului energetic intern”, a detaliat acesta în timpul ZF Power Summit 2023.

Alte declaraţii:

 

Trebuie să înţelegem ce se întâmplă la nivel european şi cum se pot dezvolta lanţurile de valoare la nivel european. Este însă şi în sarcina statului să susţină, inclusiv cu ajutoare de stat, dezvoltarea în România a componentele de pe acest lanţ de valoare, inclusiv capacitatea de a păstra oameni buni în ţară. Trebuie să ne uităm la statul român, la Europa, să înţelegem această complexitate.

Este clar că mergem în direcţia de energii regenerabile şi că trebuie să integrăm aceste capacităţi în sistemul energetic naţional. Dorim să ne concentrăm în continuare pe finanţarea acestor capacităţi la orice nivel – atât pentru injecţii în reţea, cât şi pentru industrie şi autoconsum, dar şi pentru consumatori persoane fizice.

Pe ceea ce înseamnă industrie ne uităm pe eficienţă energetică şi aici aşteptăm să vedem proiecte mai puternic integrate, adică să aibă un management energetic complet, să poată fi şi jucători pe piaţa de energie, să aibă capacităţi proprii de producţie - practic, să aibă propria capacitate energetică şi capacitatea de a-şi ajusta consumul pentru echilibrarea sistemului energetic naţional.

Un lanţ de valoare pentru o industrie înseamnă materii prime, tehnologie, consum de energie, oameni şi piaţă. Dacă ne uităm strict la componenta de energie, pe care noi vrem să o finanţăm, e important ca industria să-şi găsească o anumită independenţă energetică.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO