Companii

Horia Culcescu: Productia de legume si fructe va scadea anul viitor cu 50% daca statul nu ajuta fermierii

Horia Culcescu: Productia de legume si fructe va scadea anul viitor cu 50% daca statul nu ajuta fermierii
08.10.2009, 23:15 555

Horia Culcescu, finul lui Gigi Becali, patronul echipei defotbal Steaua, si unul dintre cei mai mari producatori de legume sifructe de pe plan local, sustine ca productia se va injumatati anulviitor, iar afacerile fermierilor se vor reduce drastic pe fondullipsei de subventii si a creditului agricol, care nu vor mai fidisponibile din ianuarie 2010.

Romania a avut trei ani de tranzitie dupa integrarea in UniuneaEuropeana, perioada in care fermierii romani au beneficiat atat desubventii, cat si de facilitati pentru obtinerea creditelorbancare. In ciuda subventiilor primite insa, majoritateafermierilor nu au putut dezvolta proiecte prin intermediulfondurilor structurale de la Uniunea Europeana, deoarece acestea nuau putut fi accesate decat sporadic si pentru sume foarte mici.

"Statul nu mai poate sa prelungeasca aceste subventii dinbugetul national, iar problema este ca fermierii romani nu suntinca pregatiti sa produca fara ajutorul acestor subventii", adeclarat Horia Culcescu, 39 de ani, proprietarul companiei LeaderInternational, unul dintre principalii producatori de conserve dinlegume si fructe de pe plan local.

Potrivit Asociatiei Interprofesionale de Legume si FructeProdcom, romanii consuma anual aproximativ un milion de tone delegume si fructe, din care 250.000 de tone sunt destinateproductiei industriale.

Culcescu sustine ca in lipsa subventiilor primite pana anulacesta, productia de legume si fructe va scadea puternic in 2010,ceea ce va determina o crestere a importurilor si a preturilor, darva duce si la falimentul mai multor producatori.

Importurile ar putea ajunge la 85%

"Cifrele de afaceri ale fermierilor vor scadea drastic anulviitor cand perioada de tranzitie se va incheia. Preconizam oscadere a productiei totale de legume si fructe anul viitor cucirca 50% fata de cea de anul acesta. Astfel, importurile, careacum reprezinta 70% din consumul intern, se vor ridica anul viitorla 80-85%", a afirmat omul de afaceri, adaugand ca propriileafaceri vor fi de asemenea afectate.

Culcescu, care administreaza peste 170 de hectare de sereincalzite, sustine ca 90% din suprafata de sere a Romaniei esteformata din constructii vechi de aproximativ 40 de ani, iar lipsasubventiilor va determina o restrangere cu cel putin 50% aproductiei in acest sector, iar multe sere vor da faliment.

De asemenea, nici subventiile de 350 - 700 de lei la hectarpentru irigatii nu se vor mai acorda. "Daca aceste subventii vordisparea, aproximativ 70% din suprafata agricola care necesitairigatii nu o sa mai fie irigata in 2010", spune Culcescu.

Dobanzi mai mari decat la vecini

O alta problema a fermierilor este faptul ca incepand de anulviitor va fi anulat creditul agricol, care subventioneaza inprezent 30% din suma preluata prin credit bancar de fermieri,acoperind astfel dobanzile creditului.

"Aceasta va duce la o piata neconcurentiala fata de fermieriidin tarile vecine noua, care iau credite la dobanzi de 3-4%, intimp ce in Romania dobanzile sunt de 15-20% in lei", sustineCulcescu.

In prezent, reprezentantii asociatiilor de producatori poartanegocieri si discutii cu Ministerul Agriculturii pentru capoliticul sa poata interveni pe termen scurt prin crearea de noimodalitati de sustinere a agriculturii.

"Am cerut continuarea sprijinului din partea MinisteruluiAgriculturii prin furnizarea de gaze din productia interna catresere la un pret mai mic, cum se da si combinatelor de ingrasaminte,dar deocamdata nu am primit niciun raspuns", spune omul deafaceri.

Asociatia Interprofesionala de Legume si Fructe Prodcom a propusde asemenea Ministerului Agriculturii un proiect de pentruconstructia a aproximativ 500 de hectare de sere in urmatorii treiani. "Din cauza instabilitatii politice, proiectul a fost amanat,fiind intr-o stare incipienta", a spus Tanase.

Ce subventii primesc fermierii de legume sifructe

  • Legume in sere incalzite 0,6 lei /kg
  • Rosii 0,35 lei/kg
  • Mazare verde 0,30 lei/kg
  • Fasole pastai 0,35 lei/kg
  • Castraveti cornison 0,15 lei/kh
  • Ardei 0,30 lei/kg
  • Mere 0,16 lei/kg
  • Cirese, visine, prune 0,2lei/kg
  • Struguri masa 0,3 lei/kg
  • Piersici 0,3/kg

sursa: Asociatia Interprofesionala de Legume si FructeProdcom

Cine este Horia Culcescu

El este actionar al companiilor Leader International (fabrica deconserve de legume si fructe, Caracal-judetul Olt), Berser (sere incartierul Berceni, Bucuresti ), Leoser (sere in Popesti-Leordeni)si Ostrovit (vii si livezi in Ostrov, Constanta), companii alecaror afaceri cumulate s-au ridicat anul trecut la 40 de milioanede euro. Omul de afaceri mai controleaza insa si o ferma de legumein Turnu Magurele, una in Isalnita, Craiova, si 13,5 hectare inzona Pipera, in apropiere de Bucuresti, obtinute prin intermediulunui contract de asociere cu RAPPS Pipera.

In Pipera, Culcescu a finalizat anul acesta investitii de 15milioane de euro intr-un complex de sere incalzite, acestea avandin prezent capacitatea de a asigura 20% din necesarul de rosii allanturilor de magazine detinute pe plan local de retaileriiCarrefour, Real si Metro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO