Companii

Incertitudinile economice aduc o reticenţă în a mai investi în turism. Alecsandru Blându, consultant turism: „Investitorul calculează de 3-4 ori dacă să ia decizia sau caută chiar asocieri cu alte persoane, să nu intre în business singuri“

Incertitudinile economice aduc o reticenţă în a mai...

Autor: Miruna Diaconu

16.08.2023, 17:00 229

♦ Compania de consultanţă, deschisă în 2018, a adunat mai multe proiecte, printre care şi hotelul de patru stele B the Hotel, deschis anul trecut în Sfântu Gheorghe, şi proiectul Fontana Borsec, centrul balnear din staţiunea Borsec deschis anul trecut.

Incertitudinile economice, cât şi temerea pri­vind creşterea taxelor de către guvernanţi, creează o reticenţă de a mai investi în turism. Investitorii aleg să îşi securizeze capitalul disponibil sau caută să se asocieze pentru a nu intra singuri în business, spune Alecsandru Blându, consultant în turism şi fondator al Kronstadt Hos­pitality Expert, com­panie de consultanţă în ospi­talitate din Braşov. „Simt în piaţă o uşoară reticenţă şi temere în a investi, investitorul calculează de 3-4 ori dacă să ia decizia de a investi. Evident, există şi proprietari care mai amână procesul investiţional, parte din ei caută surse de finanţare alternative sau chiar asocieri cu alte per­soane, ca să nu intre în business de unul singur. Evident că şi impactul informaţional legat de creşterea TVA şi alte majorări de taxe şi impozite frânează procesele investiţionale“, spune el.

Ultimii ani adus o efervescenţă în piaţa hotelieră, multi investitori alegând să construiască sau să renoveze unităţi de cazare pe care le-au deschis sub un brand pro­priu sau o marcă internaţională. Această efervescenţă nu a fost însă lipsită de probleme, mai ales odată cu creş­terea preţurilor la materialele de construcţii. Mai mult, războiul din Ucraina a creat probleme pe lanţul de aprovizionare cu materiale care veneau din ţara vecină, ceea ce a dus la o creştere semnificativă a termenelor de livrare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO