În pragul sărbătorilor, când gospodinele caută leuştean pentru a da savoare ciorbelor de fasole, de perişoare sau de vită, dar şi pentru preparatele cu borş, tocăniţe, salate sau sosuri, găsesc greu acest condiment verde sau este scump.
La supermarket porneşte de la 1,7 lei/legătură şi în piaţă ajunge la 5 lei/legătură. La magazinul de la colţul blocului o legătură costă 4 lei. Astfel, leuşteanul cel de toate zilele a devenit la fel de scump ca pâinea. De ce? „Sămânţa de pătrunjel şi de mărar se găseşte mai uşor, pe când la leuştean e o problemă cu ea. Apoi, tehnologia de cultură e diferită şi e mai costisitoare decât cea a mărarului sau a pătrunjelului. În plus, leuşteanul este o plantă perenă (are o durată de viaţă de peste doi ani – n. red.) şi uneori merge foarte bine, iar alteori mai deloc şi atunci când nu merge şi preţul e mic – cum a fost mulţi ani, unii producători de talie mare au desfiinţat cultura şi dacă au scăzut suprafeţele, a crescut preţul“, a explicat Daniel Ciuhureanu, membru al Brateşleg Grup, producător de legume din judeţul Galaţi.