Companii

Motivul real pentru care România a ratat primul call de proiecte pe hidrogen, 150 mil. euro din PNRR: scrisorile de confort obligatorii de la bănci au venit după semnarea contractelor de finanţare

Motivul real pentru care România a ratat primul call de...

Autor: Roxana Petrescu

29.07.2023, 10:46 1475

La începutul acestei luni, Ministerul Energiei a anunţat încetarea amiabilă a tuturor contractelor de finanţare semnate cu 7 beneficiari pentru proiecte pe hidrogen, cu bani din PNRR, prin companiile câştigătoare numărându-se Chimcomplex sau OMV Petrom Deşi la acel moment motivul din spatele acestei decizii a fost destul de neclar, Curtea de Conturi spune acum că decizia trebuia luată pentru că scrisorile de confort angajante au fost depuse abia după semnarea contractelor de finanţare  Contractarea a fost astfel amânată pentru septembrie, România având în acest moment o reală problemă în punerea banilor din PNRR la treabă şi un deadline cert pentru finalizarea proiectelor, 2026.

SC Center Hub Sud SRL, Chim­complex Oneşti, Chimcomplex S.A. Borzeşti - sucursala Rm. Vâlcea, Nova Hydrogen Pro­duc­tion SRL, BPlus Advisory SRL, Monnson Alma SRL, OMV Petrom SA sunt firmele care au fost anunţate la începutul acestei luni de încetarea amiabilă a actualelor contracte de finanţare aferente Jalonului 129, jalonul pe hidrogen, înştiin­ţarea fiind făcută de Ministerul Energiei. În total, este vorba despre finanţări de circa 150 de milioane de euro pentru lansarea unui domeniu, hi­drogenul, în care România este din nou creditată cu un bun potenţial.

La acel moment, Minis­terul Energiei a declarat că demersul a fost nece­sar pentru că, în cadrul apelului de proiecte pentru construi­rea unei capacităţi de electroli­zoa­re noi de cel puţin 100 MW, au fost consta­ta­te o serie de aspecte care în opinia Autorităţii de Audit şi a Comisiei Europene au făcut imposi­bilă concretizarea demersului. Surse din Mi­nisterul Energiei spuneau că Autoritatea din cadrul Curţii de Conturi ar fi interpretat ca nefiind angajante scrisorile de garanţie de la bănci depuse de beneficiari. Autori­tatea de Audit are însă o altă explicaţie.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO