Companii

Nu am ştiut de ce am crescut înainte de criză, acum nu ştim de ce scădem. Cum comentaţi?

Nu am ştiut de ce am crescut înainte de criză, acum nu ştim de ce scădem. Cum comentaţi?

Mugur Isărescu - guvernatorul BNR, Vasile Iuga - PwC, Andrej Vizjak - PwC, şi Cristian Hostiuc- ZF, la conferinţa de la BNR „Cei mari mari jucători din economie. Companii care au învins criza“

Autor: Liviu Chiru, Claudia Medrega

06.07.2011, 00:08 3499

La aproape trei ani de când criza globală şi-a făcut simţiteefectele şi la Bucureşti, timp în care economia a pierdut 30 demiliarde de euro şi zeci de mii de firme au intrat în insolvenţăsau au dispărut de pe piaţă, managerii, consultanţii spun că "nu amştiut de ce creşteam în anii de boom, iar acum nu ştim de cescădem".

"Agenţiile de rating şi FMI ne spun că nu stăm atât de rău.Mulţi au câştigat şi pierdut fără să ştie de ce au câştigat şipierdut. În viitor, managerii ar trebui să ştie mai bine în cedirecţie merg", spune Vasile Iuga, şeful biroului local alPricewaterhouseCoopers (PwC), unul dintre cei patru giganţi înaudit la nivel mondial.

Iuga a lansat ieri oficial şi cartea "Formule de succes pentruurmătorul deceniu", scrisă în colaborare cu Andrej Vizjak, liderulServiciilor de Consultanţă în Afaceri ale Pwc pe regiune. Carteaanalizează cum au reacţionat cele mai importante 500 de companii înprimul an de scădere a economiei (2009), distingându-se patruprofiluri de jucători care au învins criza. "Managerii pricepuţipot să facă diferenţa. România are nevoie de manageriprofesionişti, pe care să-i educe şcoala", spune Iuga.

"Marile companii au rămas cât se poate de sănătoase şi aucapacitatea să tragă economia în sus. La nivelul firmelor mici şimijlocii situaţia este complicată, după ani îndelungaţi în care nuau făcut modernizări şi multe sunt prea supraîndatorate pentru asupravieţui", spune Guy Poupet, pre­şe­dintele BRD.

La rândul său, guvernatorul BNR Mugur Isă­rescu a preferat săsublinieze efectele "curative" ale crizei, care vine să corectezedezechilibrele create în anii de creştere susţinută, şi căsocietatea ar trebui să şi înveţe lecţii din această perioadă.

"Ne întrebăm de ce a scăzut consumul în România mai mult decâtla alţii. De ce nu puneţi întrebarea - de ce a crescut atât de multconsumul", a spus Isărescu, arătând că răspunsul la cea de-a douaîntrebare este mai uşor de găsit. Una din surse ar fi creştereacheltuielilor bugetare cu salariile cu 80% în anii de boom.

Guvernatorul spune că sănătatea companiilor sau a băncilor lanivel individual este esenţială pentru funcţionarea economiei, darechilibrul la nivel macro este mai greu de atins. "Stabilitatea lanivel macro fără succes la nivel micro este o himeră. Dar păstrareadisciplinei şi o stabilitate la nivelul fie­cărei bănci nu înseamnăsă ai stabilitate financiară la nivel macro. Când fiecare bancăeste strân­să la pungă, s-ar putea să ai la nivelul economieialtceva", a arătat Isărescu la seminarul "Cei mari mari jucătoridin economie. Companii care au învins criza. Lecţii pentruurmătoarea perioadă de creştere economică", organizat de ZF şi PwCla BNR.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO