Companii

Producatorul de mobila Sortilemn: Avem semnate contracte cu IKEA pentru 70% din productie

21.03.2008, 15:41 72

Compania Sortilemn din Gherla, unul dintre principalii producatori de mobilier de pe piata locala, estimeaza o cifra de afaceri de 35 mil. euro in acest an, nivel similar cu cel raportat in 2007. Anul trecut, vanzarile producatorului din Gherla s-au apreciat cu 30%.
"Cu toate ca piata de mobilier este stabila in prezent, in a doua jumatate a anului in curs se va simti cu siguranta o usoara descrestere, astfel ca pentru 2008 preconizam mentinerea cifrei de afaceri de 35 mil. euro inregistrata anul trecut", a declarat pentru ZF Transilvania Eugenia Hedesiu, marketing manager al Sortilemn. Ponderea exportului reprezinta in prezent 99% din totalul cifrei de afaceri al companiei din Gherla, Sortilemn fiind unul dintre furnizorii traditionali ai companiei suedeze IKEA. "In momentul de fata avem semnate contracte cu furnizorul suedez IKEA pentru 70% din totalul productiei noastre, printre clientii Sortilemn numarandu-se firmele Stokke din Norvegia, Brio si Elfa din Suedia, dar si alte companii din Europa, SUA, Canada si Japonia", spune Eugenia Hedesiu.
Anul trecut, compania a derulat un program de investitii in valoare de 2 mil. euro pentru achizitionarea a trei noi linii de lacuire a lemnului, infrastructura, modernizare si automatizari si pentru instruirea personalului. In acest an investitiile firmei din Gherla vor fi orientate in tehnologizare si automatizare, protectia mediului si managementul calitatii, dar si in achizitionarea unor instalatii de valorificare a deseurilor de lemn.
Compania clujeana produce mobilier din elemente mulate de lemn (fag si mesteacan), combinate cu elemente din lemn masiv, si elemente de metal si textil, fotolii, scaune de birou si conferinte, mobila de bucatarie si mobilier pentru copii. "Ne-am propus sa ramanem in continuare competitivi pe segmentul de piata pe care activam si nu intentionam sa ne extindem afacerea in alte directii sau ramuri de productie", spune marketing managerul companiei Sortilemn.
Activitatea de productie a companiei clujene se desfasoara in cadrul fabricii din Gherla, compania nu detine puncte de desfacere proprii, vanzarile pe piata romaneasca realizandu-se prin intermediul distribuitorilor din tara.
"Principalii nostri competitori sunt produscatorii din China, insa, pentru a elimina competitia cu acestia, politica Sortilemn este de a utiliza in procesul de fabricatie materiale ecologice si de a dezvolta capacitatile de productie in vederea realizarii de serii mari de mobilier", spune Eugenia Hedesiu. Potrivit jucatorilor din acest domeniu de activitate, piata de mobila si decoratiuni din Romania este estimata in prezent la aproximativ 1,1 mld. euro. Actionarul majoritar al Sortilemn este omul de afaceri Michael Brandhuber din Austria, cu o participatie de 65 %, restul de 35% din actiuni apartinand lui Ghisa Ludovic. Numarul mediu de angajati ai companiei este de 1.200 de persoane, principalii producatori locali de mobila fiind Mobexpert, Elvila, Italsofa, Staer sau Alprom.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO