Companii

România este încă neafectată de închiderea robinetului rusesc de gaze: "Fluxurile circulă normal. Dacă ar fi întreruperi, am şti imediat"

România este încă neafectată de închiderea...

Autor: Radu Bostan

16.06.2014, 18:27 206
România este deocamdată neafectată de decizia Gazprom de a sista livrările de gaze către Ucraina, semn că volumele destinate tranzitului către clienţii europeni ai gigantului rus circulă neîntrerupt.
 
"Fluxurile circulă normal. Dacă ar fi întreruperi, am şti imediat", au declarat pentru Ziarul Financiar surse din Transgaz, compania care administrează sistemul de transport al gazelor naturale, inclusiv punctele de interconexiune cu statele vecine.
 
Spre deosebire de conflictele anterioare Rusia-Ucraina pe tema gazelor, disputa curentă nu numai că are loc în perioada de vară, când cererea este mult mai mică, dar vine în contextul în care consumul intern de gaze al României a scăzut cu 20% faţă de 2008, ultimul an de vârf al economiei româneşti, înainte de recesiune.
 
Ponderea importurilor în acoperirea consumului a scăzut chiar mai rapid decât cererea. Pentru luna iunie, autoritatea de reglementare în energie (ANRE) a avizat o cotă a importurilor de doar 2% pentru consumatorii casnici şi de 5% pentru consumatorii noncasnici. Restul vine din producţia internă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO