Companii

Transportatorii au gasit momentul pentru a cumpara autocare: sunt mai ieftine cu 20%

FOTO: Shutterstock
01.06.2010, 23:40 174

"Vom investi 2,5 milioane de euro in reinnoirea flotei cu 10autocare, care vor fi luate prin leasing. Inca se discuta la nivelde management achizitiile de anul acesta cu privire la furnizorulales si tara de provenienta a noilor autocare. Anul acesta vom daun avans de 500.000 de euro", au declarat reprezentantii companieiEurolines, controlata de omul de afaceri Dragos Anastasiu.

Motivul care sta in spatele deciziei de a cumpara noi autocareeste acela ca "flota trebuie intinerita si ca masinile sunt maiieftine acum", dupa cum apreciaza proprietarul Eurolines. Pretulautocarelor este mai mic cu 15-20% anul acesta fata de cel din2008, potrivit datelor din piata, iar valoarea medie este de250.000 de euro.

Compania de transport de persoane Eurolines opereaza cu 33 deautocare proprii pe rutele internationale si cu inca 20 de masini,in colaborare cu diferiti parteneri.

In flota companiei sunt 20 de masini achizitionate in leasing,care sunt permanent in curse pe intreg teritoriul european.

Numarul de pasageri transportati de compania Eurolines inprimele patru luni ale anului acesta a fost de 27.500 de persoane,in scadere cu 5% fata de perioada similara a anului trecut,potrivit datelor companiei.

Un nor de cenusa cu noroc

"In luna aprilie, cand norul de cenusa vulcanica nu a permisdecolarea avioanelor, traficul de pasageri s-a dublat. Doar inaprilie am transportat 9.000 de pasageri", potrivit oficialilorcompaniei Eurolines. Dragos Anastasiu, asteapta anul acesta o cifrade afaceri de 131 de milioane de lei (32 de milioane de euro) petot grupul Eurolines, mai mult cu 12% fata de cea de anultrecut.

In businessul grupului, activitatea de transport persoane arecea mai mare contributie, de aproape jumatate. Profitul net estimatpentru anul acesta este de 790.000 de euro, comparativ cu cel deanul trecut, care se ridica la 677.000 de euro. ProprietarulEurolines planuieste sa mute anul acesta sediul central algrupului, proiect pentru care a alocat 150.000 de euro.

Si Carabulea mai vine cu bani

Investitii in dezvoltarea flotei auto a bugetat anul acesta siomul de afaceri sibian Ilie Carabulea, care controleaza compania detransport rutier de persoane Atlassib.

"Numarul de pasageri transportati de Atlassib in primultrimestru al anului acesta a fost de 121.622, mai putin cu aproape3% fata de aceeasi perioada a anului anterior", potrivit datelortransmise de reprezentantii Atlassib, controlata de omul de afaceriIlie Carabulea.

Desi traficul companiei rutiere a fost putin in scadere lainceputul acestui an, cifra de afaceri obtinuta in primul trimestrus-a ridicat la 55 de milioane de lei (13,4 mil. euro), nivelaproape similar cu cel de anul trecut, potrivit reprezentantilorcompaniei.

Cel mai bogat om de afaceri sibian spune ca desi compania apastrat un profit adecvat anul trecut, fara a preciza insa valoareaacestuia, afacerile urmeaza inca trendul de criza.

Mai mult, omul de afaceri sustine ca a achizitionat 15 autocarenoi anul trecut si ca planuieste sa mai cumpere autocare si anulacesta.

Atlassib a avut anul trecut o cifra de afaceri de 64 de milioanede euro, nivel aproape similar in euro cu cel inregistrat in 2008.Numarul pasagerilor transportati s-a ridicat la aproape 605.000 depersoane pe rute internationale. "Nu pot spune care a fost valoareainvestitiei", a declarat Carabulea. Autocarele au fost cumparate inleasing, suma investita si compania de leasing de la care au fostachizitionate masinile nu au fost facute publice.

Compania Atlassib, specializata pe transportul rutier depersoane, opereaza cu o flota de 200 de autocare pe ruteleinternationale, spre Spania, Italia, Germania, Austria, Anglia sialte tari.

Cea mai mare pondere a cifrei de afaceri a companiei Atlassib ogenereaza transporturile spre Spania si Italia, tari in caremuncesc cei mai multi romani.

Ilie Carabulea mai controleaza peste o treime din BancaComerciala Carpatica (BCC), hotelul Ramada Sibiu si alteactive.

Eurolines in cifre

27.500 de pasageri a transportat Eurolines in primelepatru luni ale anului, mai putin cu 5% fata de aceeasi perioada aanului anterior

33 de autocare reprezinta flota proprie atransportatorului rutier

2,5 milioane de euro este investitia in cumpararea a 10autocare

32 de milioane de euro este cifra de afaceri estimatade grupul Eurolines anul acesta

790.000 de euro este profitul net asteptat de Eurolinesin 2010

Atlassib in cifre

121.622 de pasageri a transportat Atlassib in primultrimestru din acest an, mai putin cu aproape 3% fata de aceeasiperioada a anului anterior

605.000 de pasageri au fost transportati anultrecut

10 autocare noi au fost achizitionate anul trecut

200 de autocare opereaza Atlassib pe ruteinternationale

64 de milioane de euro este nivelul la care s-a ridicatcifra de afaceri anul trecut

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO