Eveniment

400 mil. € destinati agriculturii se duc in consum

400 mil. € destinati agriculturii se duc in consum

Foarte multi proprietari detin suprafete extinse pe care nu le cultiva ci asteapta sa le vanda cand vor creste preturile

11.06.2009, 21:06 65

Din subventiile totale la hectar de 1,1 mld. euro pentru 2009, 400 de milioane vor intra in buzunarele proprietarilor de teren agricol care si-au lasat suprafetele nelucrate, ceea ce inseama ca vor lua drumul consumului sau al unor investitii in cu totul alte domenii decat agricultura, spun jucatorii din domeniu.
„Sunt peste 3,5 milioane de hectare lasate parloaga si doar pe o suprafata foarte mica se aplica minime lucrari de intretinere, prin distrugerea buruienilor care afecteaza terenul", a declarat Marcel Cucu, presedintele Ligii Asociatiei Producatorilor Agricoli din Romania (LAPAR), care adauga ca pe astfel de suprafete este un focar imens de infectare cu balarii, atat a suprafetei respective, cat si a celor din vecinatate.
Fermierii au cerut, in cadrul campaniei de depunere a cererilor pentru subventiile directe la hectar desfasurata in perioada martie-iunie 2009, sprijin pentru 9,5 milioane de hectare de teren agricol, insa cea mai mare parte din aceasta suprafata ramane neexploatata, sau aduce o productivitate foarte scazuta la hectar.
Pe langa proprietarii de la tara, de cele mai multe ori prea in varsta sa mai lucreze terenurile sau „prea tineri sa traiasca la sat", investitorii straini, in principal italieni sau arabi, detin suprafete extinse pe care nu desfasoara activitati agricole, in asteptarea unor preturi mai mari la teren. Strainii au venit in ultimii ani sa cumpere teren in Romania, motivati de sprijinul acordat de catre tarile de origine pentru achizitii de teren agricol in strainatate.
Constantin Nunut, care cultiva grau si porumb in comuna Hogesti din judetul Bacau, spune ca lotul pe care il lucreaza este inconjurat de teren liber care-i afecteaza culturile.
„In urma cu cinci ani aveam cinci hectare de teren, dar am tot cumparat din imprejurimi ca sa nu imi distruga exploatatia pana am ajuns la 100 de hectare. In zona pretul este foarte mic si nu se mai incumeta nimeni sa cumpere, asa ca proprietarii incaseaza subventii de la stat si de la UE in asteptarea investitorilor", explica Nunut.
O alta problema este supralicitarea exploatarii terenurilor. „La noi s-a depasit suprafata comuna, pentru ca cererile de subventie au fost depuse atat de arendas, care lucreaza terenul luat de la tarani, cat si proprietarul, care nu mai face nimic cu terenul respectiv, ba chiar primeste bani de la cel caruia i-a dat in arenda suprafata", spune Nunut.
Anterior, seful statului, Traian Basescu a declarat ca subventiile trebuie primite doar de catre agricultorii care isi cultiva terenul, iar cei care il pastreaza nelucrat in interes speculativ sa plateasca taxe si penalitati.  Multi proprietari de terenuri asteapta pana in 2013 cand subventiile din Romania vor atinge nivelul celor din UE, mai ales ca primirea subventiilor de peste 100 de euro la hectar anual, fara nicio cheltuiala, este o afacere rentabila in momentul de fata, cand investitia in infiintarea unor culturi este de pana la de trei ori mai mare fata de banii primiti ca ajutor.    



Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO