Eveniment

Agricultura ne-a adus pe plus. PIB-ul a crescut în T3 cu 1,8% faţă de trimestrul anterior

Ce domenii au susţinut creşterea PIB-ului românesc în T3

Autor: Mediafax

06.12.2011, 10:16 766

Agricultura, industria şi construcţiile au susţinut creşterea Produsului Intern Brut (PIB), care a avansat în trimestrul al treilea cu 1,8% faţă de trimestrul anterior, cu 4,4% comparativ cu perioada similară din 2010 şi cu 2,7% în primele nouă luni.

Produsul Intern Brut - date ajustate sezonier - estimat pentru trimestrul al treilea a fost de 143,467 miliarde de lei, în creştere în termeni reali cu 1,8% faţă de trimestrul anterior. În serie brută, PIB estimat pentru trimestrul al treilea a fost de 154,933 miliarde de lei, în creştere în termeni reali cu 4,4% faţă de perioada corespunzătoare din 2010, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică (INS).

Agricultura, vânatul şi silvicultura, pescuitul şi piscicultura a fost ramura care a înregistrat cea mai mare creştere a volumului de activitate, cu 22,1%, urmată de construcţii (+6,9%) şi industrie (+5,9%).

Creşteri uşoare ale volumului de activitate s-au mai înregistrat în comerţ, repararea automobilelor şi articolelor casnice, hoteluri şi restaurante, transporturi şi telecomunicaţii (+1,4%), precum şi în activităţile financiare, imobiliare, de închirieri şi serviciile pentru întreprinderi (+0,2%).

Reducerea volumului de activitate s-a înregistrat în alte activităţi de servicii (-3,1%). Ca o consecinţă a evoluţiei pozitive înregistrate pe ansamblul economiei s-a majorat volumul impozitelor pe produs colectate la bugetul de stat, impozitele nete pe produs înregistrând o creştere cu 1,5%.

Din punctul de vedere al utilizării Produsului Intern Brut, în trimestrul al treilea cererea internă a crescut cu 5,1%, comparativ cu acelaşi trimestru din anul 2010. Consumul final total a avansat cu 2,8%, ca urmare a creşterii volumului cheltuielilor pentru consumul final al gospodăriilor populaţiei cu 3,6%. Cheltuiala pentru consum final a administraţiilor publice s-a redus cu 0,5%.

Un efect negativ asupra PIB l-a avut în continuare evoluţia exportului net ca urmare a creşterii mai accentuate importurilor comparativ cu exporturile.

PIB-ul estimat pentru primele nouă luni a fost de 388,651 miliarde de lei, în creştere în termeni reali cu 2,7% faţă de perioada corespunzătoare din anul 2010.

Creşterea a fost determinată, în mod semnificativ, de majorarea volumului de activitate şi, în consecinţă, a valorii adăugate brute din agricultură, vânat şi silvicultură, pescuit şi piscicultură (+16,4%) şi industrie (+6,8%). Creşteri relativ mai reduse ale volumului de activitate s-au înregistrat în construcţii (+1,8%) şi comerţ, repararea automobilelor şi articolelor casnice, hoteluri şi restaurante, transporturi şi telecomunicaţii (+1,1%).

Reducerea cheltuielii pentru consum final a administraţiilor publice (-3,7%) a fost compensată de majorarea cheltuielii pentru consum final a gospodăriilor populaţiei (+1%), astfel încât consumul final total s-a menţinut constant în primele nouă luni, comparativ cu perioada corespunzătoare din anul precedent.

Formarea brută de capital fix a înregistrat o creştere cu 4,4 puncte procentuale.

Produsul intern brut pentru ultimul trimestru - estimări semnal - va fi publicat în data de 15 februarie 2012.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO