Eveniment

Andreea Sopa, supravieţuitoare a incendiului din Colectiv: „Fiecare secundă conta vineri seară şi, din păcate, 112 se pare că nu a înţeles asta de la primele apeluri!”

Andreea Sopa, supravieţuitoare a incendiului din...
03.11.2015, 10:37 4371

Andreea Sopa, una dintre persoanele care au reuşit să se salveze în timp util din clubul Colectiv, a scris dumincă dimineaţa pe facebook un mesaj de nemulţumire legat de promptitundinea echipelor de intervenţie, care au ajuns la 20 de minute după ce flăcările au cuprins localul:A fost un incendiu care a mistuit totul într-un minut şi practic intervenţia de salvare s-a întâmplat  la circa 20 minute...probabil că dacă cei de la 112 ne-ar fi crezut la telefon că este un incendiu grav cu multi răniţi şi mulţi blocaţi în interior, şi ar fi trimis mai multe echipaje din prima, dacă pompierii ar fi ştiut pe unde să intre în incinta şi ar fi fost anuntaţi de dispecerat de gravitatea incendiului, mult mai multe vieţi ar fi putut fi salvate!”

Andreea Sopa, Doctor în Urbanism, absolventă a Universităţii de Arhitectură şi Urbanism „Ioan Mincu ”, speră ca mesajul ei să aducă o schimbare în modul în care apelurile de urgenţă sunt evaluate şi prioritizate.

Mesajul Andreei, care a fost distribuit de peste 1000 de ori pe facebook, poate fi citit integral mai jos:

          „ Scriu asta, pentru că cred că este important ca lumea să ştie adevarul (pe care posturile de ştiri îl prezintă un pic denaturat) şi mai sper că poate fi unul din lucrurile care pot fi îmbunătăţite pe viitor de dl. Arafat, de SMURD, de ISU, de 112, de firmele de securitate...

Sunt unul dintre cei norocoşi ca am reuşit să ies, când am reuşit să îmi recuperez respiraţia, după câteva minute şi am realizat amploarea dezastrului, mă întrebam ce să fac ca să ajut...o văzusem deja pe prietena mea că sună la 112 şi mă gândeam că echipajele vor ajunge în scurt timp...la televizor au spus că primul apel s-a efectuat la 10.32 şi sunt convinsă că foarte mulţi dintre cei de afară sunaseră deja....la 10.41 nu venise înca niciun echipaj, nici pompieri, nici SMURD, nici ambulanţă şi am sunat şi eu la 112 gandindu-mă că poate în haosul creat nu a sunat nimeni (am ora apelului memorată de telefon).

Doamna de la 112 mi-a spus să nu mă panichez, că se cunoaşte problema şi au trimis "un echipaj de politie"!!! STUPEFACŢIE!!!! Am început să îi explic că este o tragedie, un carnagiu, că umblă oamenii arşi din cap până în picioare şi cer ajutor şi avem nevoie de multe echipaje, foarte multe...pompieri, descarcerări, ambulanţe...de abia în acel moment mi s-a făcut legătura cu altcineva să explic exact de ce echipaje avem nevoie... DEJA TRECUSERĂ 10 MINUTE DE LA APELUL DECLARAT DE ARAFAT!!!) Imediat după a apărut prima maşina de poliţie...doi oameni care s-au îngrozit de ce vedeau....abia după alte 2-3 minute a venit prima salvare şi după alte câteva minute au apărut pompierii. PE JOS fară echipamentul necesar pentru că nu ştiau pe unde sa intre în incinta de la Pionierul...şi ne întrebau dacă ştim cine ar putea avea cheia de la poarta !!!! ULUIRE!!!  Îmi aduc aminte ca le-am strigat să o spargă să o ia dracu de poartă! Până la urmă, după alte câteva minute au reuşit să aducă maşina în incinta...PE SCURT DUPĂ circa 20 MINUTE ÎN INCINTĂ ERAU O MAŞINĂ DE POMPIERI ŞI DOUĂ SALVARI şi s-au adus primele furtune şi au intrat primii pompieri!!! FOARTE MULT!!!!! a fost un incediu care a mistuit totul într-un minut şi practic intervenţia de salvare s-a întâmplat la circa 20 minute....probabil că dacă cei de la 112 ne-ar fi crezut la telefon că este un incendiu grav cu mulţi răniţi şi mulţi blocaţi în interior, şi ar fi trimis mai multe echipaje din prima, dacă pompierii ar fi ştiut pe unde să intre în incintă şi ar fi fost anunţaţi de dispecerat de gravitatea incendiului, mult mai multe vieţi ar fi putut fi salvate!!!

Fiecare secundă conta vineri seară şi din păcate 112 se pare ca nu a înţeles asta de la primele apeluri!!! Sper ca pe viitor, în memoria celor care şi-au pierdut viaţa, a celor răniţi şi familiilor lor, ceva să se schimbe în intervenţia de urgenţă şi modalitatea în care apelurile de urgenţă sunt evaluate şi prioritizate!!!!!”

 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO