Eveniment

Băsescu: Încercăm scoaterea din deficitul bugetului de stat a deficitului fondului de pensii

Autor: Gabriel Pecheanu

26.10.2010, 23:15 27

Preşedintele Traian Băsescu a declarat ieri că speră să găseascăînţelegere la nivelul Consiliului European şi al ParlamentuluiEuropean pentru scoaterea din deficitul bugetului de stat adeficitului fondului de pensii.

"Mandatul demnitarilor români care abordează problemele destabilitate fiscală la nivel european şi naţional în discuţiile cuBruxelles-ul e extrem de limpede: să încercăm să scoatem dindeficitul bugetului de stat deficitul generat de bugetul de pensii.Apreciem că fără această abordare vom avea probleme în a ne asigureresurse pentru propria dezvoltare şi, aşa cum spunea şi domnulpreşedinte, ar fi incorect ca ţări care încearcă implementarea unuisistem modern, cu fonduri private de pensii, să fie penalizateexact pentru că au adoptat un sistem modern, care a contribuit şiel la crearea deficitelor la fondul de pensii", a declaratBăsescu.

El a făcut aceste afirmaţii în timpul declaraţiei de presăsusţinută împreună cu preşedintele Republicii Poloniei BronislawKomorowski, aflat în vizită oficială în România.

"Sperăm ca la nivelul Consiliului European şi la nivelulParlamentului European să se înţeleagă acest lucru. Voi fi foartedeschis: şi vechi state membre ale UE au deficite uriaşe alefondurilor de pensii. Cred că vom reuşi să coagulăm o majoritatecritică în aşa fel încât subiectul să fie foarte serios abordat lanivelul Consiliului European. Oricum, Polonia şi România vorsusţine această abordare a eliminării din deficitul de stat adeficitului fondului de pensii", a mai spus Băsescu.

Preşedintele Bronislaw Komorowski susţinuse anterior că esteimportant ca UE să susţină reforme de sistem, chiar şi dificile,ale ţărilor care au aderat la UE recent şi care au ales soluţiimoderne.

"O astfel de soluţie a fost reprezentată şi de fonduriledeschise de pensii. În ceea ce priveşte calcularea sau necalcularealor în datoria publică, este o chestiune decisivă care ne dă unimbold sau ne descurajează să continuăm aceste reforme", amenţionat Komorowski.

În ultimii ani, bugetul asigurărilor sociale a fost sprijinitprin transferul unor sume de la bugetul de stat pentru platapensiilor.

O astfel de procedură va fi aplicată şi anul viitor, când arurma să fie alocată, conform proiectului de buget, o subvenţie de12,8 miliarde de lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO