Eveniment

Cifra de afaceri din comerţul cu amănuntul a crescut în primele două luni cu 5,6%, an/an

Cifra de afaceri din comerţul cu amănuntul a crescut...

Autor: Cristina Bellu

10.04.2022, 09:52 94

În februarie, consumul s-a majorat cu 5,5% an/an, dar aproape a stagnat faţă de luna ianuarie. Datele nu reflectă războiul din Ucraina.

Cifra de afaceri din comerţul cu amănuntul, cel mai important indicator pentru consumul privat, a marcat în primele două luni ale anului o creştere de 5,6% ca serie brută, faţă de perioada similară a anului trecut, pe fondul creşterilor înregistrate la comerţul cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate cu 14,3, la vânzările de produse nealimentare cu 6% şi la vânzările de produse alimentare, băuturi şi tutun cu 0,7%, arată datele transmise miercuri de Institutul Naţional de Statistică (INS).

În luna februarie, volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul, cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete, a crescut cu 5,5%, serie brută, comparativ cu luna februarie 2021, ca urmare a creşterilor înregistrate la comerţul cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate cu 17,8% şi la vânzările de produse nealimentare cu 6,2%.

Raportat la luna ianuarie, volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul, cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete, a crescut, pe ansamblu, cu 0,1%, serie brută, comparativ cu luna precedentă, datorită creşterilor înregistrate la comerţul cu amănuntul al carburan­ţilor pentru autovehicule în magazine specializate cu 0,9% şi la vânzările de produse nealimentare cu 0,8%.

Vânzările de produse alimentare, băuturi şi tutun au scăzut cu 1,1%.

Aşteptările de creştere a inflaţiei, „ceva mai pronunţat“ decât s-a anticipat, din cauza majorărilor mult mai ample ale preţurilor combusti­bililor şi alimentelor, inclusiv în contextul războiului din Ucraina şi al sancţiunilor, precum şi incertitudi­nile fiscale şi cele legate de absorbţia fondurilor UE au determinat BNR să menţină cadenţa şi să crească ieri dobânda-cheie tot cu 0,5 puncte procentuale (pp), ca şi în februarie, până la 3%.

Rata anuală a inflaţiei a continuat să crească gradual în primele două luni din 2022, contrar previziunilor, urcând la 8,35% în ianuarie şi la 8,53% în februarie, de la 8,19% în luna decembrie 2021.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO