Eveniment

Companiile energetice au plătit unul din cei mai mari consultanţi din lume să le arate „o imagine clară“ a pieţei româneşti de energie

Frank Hajdinjak: „Toată lumea ar fi fericită dacă preţurile ar scădea. Ce lipseşte cu disperare este o viziune pe termen lung din partea autorităţilor“

Frank Hajdinjak: „Toată lumea ar fi fericită dacă preţurile ar scădea. Ce lipseşte cu disperare este o viziune pe termen lung din partea autorităţilor“

Autor: Iulian Anghel

29.09.2015, 00:04 783
Federaţia Patronală a Asociaţiilor Companiilor de Utilităţi din Energie (ACUE), din care fac parte companii cu afaceri anuale cumulate de 5,4 miliarde de euro, solicită autorităţilor „o viziune clară“ în privinţa evoluţiei sectoarelor distribuţiei de energie electrică şi gaze naturale. Această viziune, de care este nevoie „cu disperare“, va trebui să găsească soluţii care să mulţumească atât companiile, care spun că este nevoie masivă de investiţii, dar şi consumatorii, mai ales pe cei vulnerabili.

„Toată lumea ar fi fericită dacă preţurile ar scădea. Ce lipseşte cu disperare este o viziune pe termen lung din partea autorităţilor“, a spus Frank Hajdinjak, preşedinte al ACUE şi CEO al E.ON România,  subsidiară a germanilor de la E.ON, cu afaceri de 1 mld. euro în 2014.

Lipsa unei astfel de viziuni pentru sectorul energetic este imputată autorităţilor de mai mult timp, de mai multe companii. Deşi Ministerul Energiei promite de mai mulţi ani că va face o strategie energetică, acest document se lasă încă aşteptat, iar în cel mai bun caz ar putea fi prezentat în 2016, potrivit declaraţiilor oficialilor din minister.

Pentru a-şi face o „imagine clară“ asupra sectorului de energie şi gaze, companiile din ACUE au angajat firma Boston Consulting Group (BCG), una dintre cele mai mari din lume.  Studiul, al cărui cost nu a fost dezvăluit, a concluzionat că România are unul dintre cele mai mici preturi la energie şi gaze din Europa.

„Deşi consumatorul casnic din România are unul dintre cele mai mici venituri nete din Europa, preţurile energiei electrice şi gazelor naturale rămân relativ reduse, chiar dacă le raportăm la puterea de cumpărare“, potrivit ACUE.

BCG, cu venituri de 3,9 mld. dolari, a realizat acest studiu luând în calcul perioada 2008-2014 şi a constatat că în acest interval preţurile energiei electrice şi gazelor naturale au „crescut mai puţin decât nivelul general al preţurilor şi continuă să fie printre cele mai scăzute din Europa“.  Palinginis Kimon, reprezentant al BCG, a afirmat că studiul a fost realizat în şase săptămâni şi că a folosit datele Eurostat.

Reprezentanţii companiilor membre ale ACUE au susţi­nut, într-o conferinţă de presă, că acest studiu „nu este o pledoarie pentru creşterea preţurilor“, ci mai degrabă un semnal de alarmă pentru lipsa unei viziuni pe termen lung a statului în legătură cu sectorul energetic.

Potrivit ACUE, din 2008 până anul trecut companiile de distribuţie a energiei au investit 9,7 mld. lei în reţele, iar alte 1,9 mld. lei au fost alocate reţelelor de gaze.

Pentru 2015, companiile membre ale ACUE au planificat investiţii de 560 mil. euro. ACUE reuneşte 27 de companii active în sectorul electricităţii şi gazelor naturale, care au împreună 30.000 de salariaţi şi afaceri de 5,4 mld. euro.

Printre cei mai mari membri ai ACUE se numără E.ON România (afaceri de 1 mld. euro anul trecut), Enel România (circa 1 mld. euro), CEO GDF SUEZ Energy Romania (980 mil. euro), CEZ România (614 mil. euro) şi Electrica SA (1,1 mld. euro). Enel, E.ON şi CEZ au venit în România în 2005, când au cumpărat de la stat cinci firme de distribuţie a energiei controlate de Electrica.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO