Eveniment

Consiliul Concurentei si Ministerul Sanatatii se cearta pe Legea farmaciilor

27.10.2005, 20:32 35

Proiectul Legii farmaciilor care prevede ca lanturile de farmacii pot avea cel mult o farmacie la 100.000 de locuitori a declansat o disputa intre Consiliul Concurentei si Ministerul Sanatatii, initiatorul proiectului.

In timp ce conducerea Consiliului pledeaza pentru eliminarea restrictiilor de ordin demografic, oficialii ministerului spun ca reprezentantii Concurentei se grabesc sa-si exprime puncul de vedere desi institutiei nu i s-a solicitat inca avizul.

"Am avut mai multe discutii cu Ministerul Sanatatii si am sugerat de mai multe ori ca orice restrictie pe criterii geografice sau demografice sa fie eliminate din Legea farmaciilor", a declarat ieri Mihai Berinde, presedintele Consiliului Concurentei. El a adaugat ca institutia pe care o conduce va consulta pachetul de legi si va elabora avize cu privire la unele elemente mentionate in acest proiect.

Aceasta restrictionare a numarului de farmacii a fost explicata de ministrul sanatatii Eugen Nicolaescu prin faptul ca va elimina monopolul in domeniul medicamentelor si va impulsiona dezvoltarea farmacistilor independenti.

Reprezentantii Consiliului Concurentei sustin insa ca farmacistii, ca si toti cei care practica profesiile liberale, se supun acelorasi legi ale pietei. "Legislatia noastra se refera la toti agentii economici, iar farmaciile nu intra in alta categorie. Nu exista alte legi pentru acest segment", a spus Simona Barbu, ofiter de presa in cadrul Consiliului.

Ministerul Sanatatii a reactionat imediat dupa declaratiile presedintelui Consiliului Concurentei. "Conducerea Ministerului Sanatatii constata cu surprindere graba cu care reprezentantii Consiliului Concurentei si-au exprimat un punct de vedere in privinta proiectului Legii farmaciei, desi nu i s-a solicitat inca avizul", potrivit biroului de presa al ministerului. Potrivit sursei citate, "reprezentantii ministerului isi exprima surprinderea unei astfel de decizii, avand in vedere ca in tari din Uniunea Europeana se practica, in prezent, restrictii ca si cele continute de noul proiect".

Aceeasi sursa mentioneaza ca ministrul sanatatii, Eugen Nicolaescu, va discuta in perioada urmatoare pe aceasta tema cu conducerea Consiliului Concurentei.

Pe piata sunt prezente aproximativ 4.500 de farmacii, cele mai importante retele fiind Sensiblu - parte a grupului A&D Pharma, Help Net, Catena - apartinand grupului de firme Fildas, Remedio - Montero si Farmaciile Dona - ale companiei Siepcofar.

Dincolo de prevederea care stabileste numarul de farmacii in functie de populatie, proiectul spune ca, daca numarul este depasit, unitatile in plus vor fi cesionate sau inchise. Asociatia Retelelor de Farmacii din Romania a anuntat deja ca va actiona in justitie guvernul in cazul in care proiectul legislativ va fi promulgat in forma actuala.

Potrivit reprezentantilor Asociatiei, legea propusa de Ministerul Sanatatii ar putea avea implicatii economice si sociale majore, iar aprobarea sa ar aduce un proces pe masa Curtii Constitutionale sau chiar la CEDO.



Avertizare pentru Petrom

Petrom risca o amenda cuprinsa intre 1 si 10% din cifra de afaceri a companiei daca nu notifica in termenul stabilit de legislatie contractele susceptibile de restrictionare a concurentei, a declarat ieri Mihai Berinde, presedintele Consiliului Concurentei. Petrom nu a notificat institutia cu privire la contractul incheiat cu firma Petromservice si nici in legatura cu preluarea controlului celor doua societati de mentenanta a rafinariilor Arpechim si Petrobrazi, Rafiserv Arpechim si Rafiserv Petrobrazi. "Inca nu am primit nici o notificare. (...) Dupa cum stiti, am lansat obligatia ca in termen de 30 de zile sa notifice daca exista clauze neconcurentiale in contractele pe care le-au incheiat. Sunt pasibili de pedepse, amenzi de la 1 la 10% din cifra de afaceri", a spus Berinde, raspunzand unei intrebari pe aceasta tema. Suma cu care ar putea fi amendata Petrom s-ar putea ridica astfel la peste 200 de milioane de euro, in cazul aplicarii sanctiunii maxime de 10% din cifra de afaceri. Oficialii Petrom afirma insa ca notificarea achizitiei Rafiserv va fi facuta in termenul legal. Berinde mai spune ca nu se poate ante-pronunta cu privire la o posibila incalcare a legislatiei in domeniul concurentei privind contractul incheiat cu firma Petromservice, potrivit caruia compania controlata de grupul austriac OMV asigura pentru Petromservice un volum minim de lucrari. Potrivit presedintelui Consiliului Concurentei, termenul pana la care Petrom poate notifica preluarea controlului Rafiserv Arpechim si Rafiserv Petrobrazi expira vineri. "Celalalt contract nu stiu cand a fost semnat si deci nu va pot spune pana cand trebuie transmise notificarile", a mai spus Berinde.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO