Eveniment

Electrica se uita in tarile din regiune pentru o posibila achizitie cu banii din privatizari

23.07.2008, 18:43 17

Electrica, una dintre cele mai mari companii locale de distributie si furnizare a energiei electrice, se va decide pana la inceputul lunii septembrie daca va depune o oferta la o licitatie internationala pentru achizitia unei firme de distributie a energiei intr-o tara din regiune.
"Este o oportunitate de piata care ni se ofera, care se suprapune oricum cu strategia noastra de a iesi si pe pietele externe. Avem timp pana in a doua jumatate a lunii august sa ne hotaram daca vom depune o oferta in vederea participarii la o licitatie pentru cumpararea unei distributii de energie in regiune", a declarat Corneliu Stan, directorul general al Electrica. El nu a precizat tarile in care vor avea loc aceste licitatii si nici nivelul de pret de la care ar putea porni negocierile.
Participarea Electrica la o astfel de licitatie ar echivala cu prima iesire a unei companii romanesti din sectorul energetic pe o piata straina. Electrica urmeaza sa faca parte impreuna cu Hidroelectrica si Complexele Energetice Turceni si Rovinari din compania integrata energetica de stat, asa-numitul "campion national" care ar urma sa devina un jucator regional.
"Decizia de a iesi pe pietele externe era oricum luata, chiar inainte de anuntarea acestui proiect", explica Stan. Compania a transmis deja la Consiliul Concurentei documentatia privind infiintarea companiei energetice integrate. Potrivit mai multor specialisti din piata, compania integrata ar putea avea o pozitie dominanta, ceea ce ar afecta concurenta. Totodata, reprezentantul Electrica a mai precizat ca tot la inceputul lunii septembrie compania se va decide daca va accepta ofertele primite din partea a doua companii straine care intentioneaza sa construiasca in Romania hidrocentrale de mare putere, de cel putin 500 MW. "Sunt companii care deja sunt prezente pe piata energiei din Romania", a precizat Stan fara a nominaliza firmele cu care se poarta discutiile. Electrica a mai primit oferte de asociere si din partea Termoelectrica pentru termocentralele Paroseni si Deva.
Distribuitorul de energie este oricum implicat in prezent in realizarea propriilor proiecte pe segmentul producerii de energie eletrica care cumuleaza aproximativ 350 MW si au ca termen de finalizare anul 2012.
Din structura Electrica mai fac parte dupa privatizare Muntenia Sud cu trei filiale, respectiv Electrica Muntenia Nord, Electrica Transilvania Sud si Electrica Transilvania Nord, precum si compania de servicii energetice Electrica Serv. Electrica va majora cu 12 milioane de euro capitalul social al fiecarei filiale proprii de distributie a energiei, pentru sustinerea programului de investitii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO