Eveniment

„Guvernul de la Bruxelles“. Aproape jumătate dintre membrii guvernului au locuit în ultimii ani în străinătate; o treime au lucrat în capitala Belgiei

Guvernul Cioloş a depus marţi seara jurământul în faţa preşedintelui Klaus Iohannis

Guvernul Cioloş a depus marţi seara jurământul în faţa preşedintelui Klaus Iohannis

Autor: Iulian Anghel

19.11.2015, 00:04 1850

Din cei 23 de membri ai guvernului (inclusiv prim-ministrul şi secretarul general) şapte au lucrat şi au locuit în ultimii ani la Bruxelles, iar alţi trei au stat mai mult prin capitale străine având calitatea de ambasadori.

- Propunerea pe care i-a făcut-o preşedintele Klaus Iohannis de a prelua guvernarea l-a prins pe Dacian Cioloş la Bruxelles, în poziţia de consilier al şefului Comisiei Europene Jean-Claude Juncker, după ce vreme de cinci ani reprezentase România în Comisia Europeană. Cioloş a plecat din ţară în urmă cu 20 de ani, când şi-a început studiile postuniversitare în Franţa. După absolvirea lor şi-a împărţit activitatea în instituţii din ţară cu cea în diferite structuri europene, locuind în ultimii şase ani mai mult la Bruxelles, unde lucra.

- Anca Dragu Paliu, ministrul finanţelor, a plecat la Bruxelles la începutul lui 2013. Când i s-a propus funcţia ministerială lucra ca analist economic în cadrul Directoratului General de Economie şi Finanţe din cadrul Comisiei Europene.

- Raluca Prună, ministrul justiţiei, lucrează şi ea de şapte ani la Bruxelles, în diferite structuri ale Comisiei Europene. Când i s-a propus să fie ministru era consilier juridic al Comisiei.

- Achim Irimescu, ministrul agriculturii, se află la Bruxelles de 17 ani. În această perioadă s-a mai întors în ţară pentru scurte perioade (a lucrat şi în Ministerul Agriculturii). Când i s-a propus să fie ministru în cabinetul de la Bucureşti era ministru-consilier în cadrul Reprezentanţei Permanente a României la Bruxelles şi şeful secţiei Agricultură.

- Cristiana Paşca Palmer, ministrul muncii, a venit în guvern din poziţia de şef al Unităţii pentru Schimbări Climatice din cadrul Direcţiei Generale pentru Cooperare Internaţională şi Dezvoltare a Comisiei Europene, post pe care îl deţinea din 2011.

- Aura Răducu, ministrul fondurilor europene, a lucrat mai mulţi ani pentru Comisia Europeană în cadrul Direcţiei Generale Regio. Când a fost invitată să facă parte din guvern lucra la BERD. Aceste precizări au fost făcute de prim-ministrul Cioloş, în momentul în care a prezentat-o. Guvernul nu a făcut publice încă CV-urile oficiale ale miniştrilor.

- Ioan Dragoş Tudorache a venit la Bucureşti ca secretar general al guvernului din poziţia de responsabil cu unitatea Schengen din cadrul Direcţiei Generale pentru Afaceri Interne a Comisiei Europene, post pe care îl ocupa din 2011.

Alţi trei miniştri au veleităţi de „voiajori“, ei fiind diplomaţi de carieră.

- Mihnea Motoc a fost vreme de opt ani ambasadorul României la UE, înainte de a fi trimis, în vară, la post în Marea Britanie.

- Lazăr Comănescu, noul ministru de externe, a reprezentat România la Bruxelles (la UE şi NATO) vreme de 14 ani, din cei 26 de după revoluţie, înainte de a fi trimis ambasador la Berlin, poziţie din care a fost chemat la Bucureşti pe post de consilier al lui Klaus Iohannis.

- Dan Stoenescu, ministrul pentru românii de pretutindeni, care şi-a făcut studiile în SUA şi Marea Britanie sau Belgia, a umblat şi el prin lume – a lucrat ca diplomat la Madrid, Beirut, Cairo şi la ONU.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO